HomeCulturaTancaran el Retaule de la Mare de Déu de l’Estrella de la...

Tancaran el Retaule de la Mare de Déu de l’Estrella de la Catedral de Tortosa per a poder veure les pintures de la Passió de Jesucrist

El Diumenge de Rams tindrà lloc un fet inusual, el tancament del retaule de la Mare de Déu de l’Estrella de l’Altar Major de la Catedral de Tortosa per a poder contemplar les pintures de la Passió de Jesuscrist que hi ha al darrere.

El retaule és un dels políptics més grans i notables del gòtic europeu i l’únic del seu tipus conservat a Catalunya, encarregat l’any 1351 i acabat potser a l’entorn de 1360. Els cossos laterals del retaule són batents, amb frontisses que es poden tancar.

En l’actualitat es mostra sempre obert; però abans, tancat on només eren visibles les pintures de les portelles consistents en escenes de la Passió i Resurrecció de Crist repartides en franges horitzontals i atribuïdes a Francesco d’Oberto, un monjo d’origen genovès que visqué a Provença i que a més de pintor fou teòleg i poeta.

Avui només es poden veure si s’accedix a la part posterior del retaule. En tota la resta de la superfície interior es desplega l’aparell narratiu del retaule: trenta escenes a manera de vinyetes quadrades que expliquen la vida de Maria i del seu fill Jesucrist.

La lectura de les escenes va de dalt a baix en cada carrer, i d’esquerra a dreta entre els carrers, encara que hi ha excepcions. Al primer carrer de la portella esquerra s’hi veu l’Anunciació a Maria, l’Anunciació als Pastors i el Naixement; al carrer següent, els Mags davant Herodes, la Presentació al Temple i l’Epifania. Ja a dins el moble, el viatge de retorn dels Reis que se situa amb poca lògica després de l’entrada de Crist a Jerusalem.

A l’altra banda de la imatge central trobem les històries de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist i de la Glorificació de Maria. Entre este darrer cicle marià s’hi va incloure un episodi especialment venerat a Tortosa: el lliurament a Sant Tomàs, per part de la Mare de Déu, del seu cenyidor o cinta, que segons la tradició es conserva a la seu tortosina i que dona nom a l’advocació patronal de la ciutat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies