HomeOcupacióTarragona és la província catalana que registra més atur en les dones

Tarragona és la província catalana que registra més atur en les dones

Un informe elaborat per la Unió General de Treballadores i Treballadors de Catalunya constata les desigualtats que patixen les dones dins del mercat laboral. De manera general, les dones són les persones més aturades, i les que estan ocupades tenen treballs més temporals, precaritzats, amb salaris inferiors i faenes menys valorades, tenen més dificultats de promoció i de treballar a temps complet, es veuen més perjudicades a l’hora de tindre més formació, i són les que presenten més dificultats en la conciliació de la vida laboral amb la familiar.

En este sentit, el sindicat assenyala que les dones ho tenen més difícil per a accedir al mercat laboral, ja que el 56,72 % de persones aturades són dones. De fet, Tarragona és la província catalana que presenta més atur en les dones, amb un 57,68 %, segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya. Les dones patixen més mobilitat dins del mercat laboral, ja que més de la meitat de les persones que porten 11 mesos o menys en l’ocupació actual són dones, i només un el 46 % porten tres o més anys en l’ocupació actual, enfront del 54 % dels hòmens.

En este sentit, a més, les dones són les que patixen, també, més atur de llarga durada: el gener del 2022, el 67,87 % de les dones de 45 i més anys portaven més d’un any en atur, nou punts més que els hòmens de la mateixa edat (59,19 %). Els problemes per a conciliar la vida laboral i la familiar també afecten més les dones, ja que, tot i que en l’inici de la vida laboral el percentatge d’atur més elevat es troba en els hòmens -entre un 50 % i 60 % segons la província-, la tendència s’invertix quan comença l’edat reproductiva de les dones, pel fet d’haver de tenir cura de fills i persones dependents. Així, a la província de Tarragona, el 90,07 % de dones d’entre 30 i 44 anys estan a l’atur.

L’informe també determina que les ocupacions amb una alta presència de dones són les més precàries, ja que mentre que els sectors fortament masculinitzats són la construcció, l’agricultura i la indústria, la presència femenina es majoritària al sector serveis. En este sentit, també manifesten que hi ha una escassa presència femenina a les cúpules altes del treball productiu, perquè les dones és concentren en categories professionals de nivell més baix del mercat laboral, cosa que limita les possibilitats de promoció i afecta els seus ingressos, ja que estan pitjor remunerades. En els nivells d’estudis més alts, l’atur castiga més les dones que els hòmens, ja que el 60 % estan aturades.

D’altra banda, entre els 24 i 54 anys, les dones comencen a desplaçar-se fora del mercat laboral per les càrregues familiars; i el 92,26 % d’excedències per tenir cura de fills són demanades per dones. A més, diuen, tres de cada quatre dones que treballen a temps parcial són dones; i el salari mitjà anual de les dones catalanes continua sent inferior al dels hòmens, en un 20,64 %.

Així mateix, denuncien que “la pandèmia ha intensificat les bretxes salarials” i asseguren que “sabem que esta crisi té cara de dona”. Així, “la desigualtat estructural i les bretxes salarials s’han accentuat molt més, ja que s’han superposat a la necessitat de les cures familiars, que majoritàriament recauen en les dones”. És per això que des d’UGT reclamen aplicar “perspectiva de gènere a les lleis que es formulen a partir d’ara, que es tinga en compte el repartiment equilibrat de les tasques familiars i laborals i que s’impulse la projecció laboral de les dones”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 3 =

Últimes notícies