HomeSense categoriaTècniques especialistes d’educació infantil lluiten per a consolidar les seues places

Tècniques especialistes d’educació infantil lluiten per a consolidar les seues places

La Plataforma d’Interines TEEI (Tècniques Especialistes d’Educació Infantil) és un col·lectiu que agrupa treballadores que s’han oposat al nou procés d’oposicions que vol dur a terme el Departament d’Educació, per por de quedar-se sense faena. Actualment les 883 TEEI que treballen donant suport a algunes aules de P3 de les escoles públiques de Catalunya són interines (26 a Terres de l’Ebre i 137 a la demarcació de Tarragona), i fa més de 15 anys treballen pel sector públic, sempre sota esta condició. 

Precisament esta és una de les denúncies que exposa el col·lectiu, ja que considera que la seua situació es deriva d’”un abús de contractació temporal successiva segons la Directiva Europea 1999/70/CE sobre el treball de durada determinada”, tal com exposa en un comunicat. En este context, les TEEI denuncien que l’oferta de places que s’oferix és “totalment insuficient”, tenint en compte que “la necessitat estructural del sistema educatiu públic de Catalunya és d’aproximadament 1.800 TEEI per a cobrir les aules de P3”. No obstant això, el Departament convoca 756 places, de les quals 376 són places per a l’estabilització i consolidació d’ocupació (PESCO), en les quals se sumen mèrits per any treballat i, per tant, beneficien les 883 TEEI que exercixen actualment. Les 380 places restants són ordinàries: els anys d’experiència meriten menys i competixen amb les TEEI que actualment no treballen (unes 5.000 professionals).

És per este motiu que des de la plataforma defensen que este procés no dixa de ser “un ERO encobert”: “la Generalitat acomiadarà de forma gratuïta a treballadores que ja han demostrat la seua idoneïtat i capacitat amb molts anys d’experiència professional”, al·leguen. A més, denuncien el suport de CCOO i UGT a la convocatòria i acusen ambdós sindicats d’estar “obtenint beneficis a través dels cursos de formació”. “És inadmissible que CCOO i UGT vagen de la mà amb l’Administració per a promoure la precarietat laboral i col·laboren en la possibilitat d’enviar a l’atur treballadores de més de 50 anys”, conclouen. 

Des de la Generalitat, però, veuen este concurs d’oposició com una garantia d’estabilitat molt important per a les TEEI. “L’objectiu de les oposicions és consolidar una posició que ara per ara no és fixa”, defensa Montse Perelló, directora dels Serveis Territorials d’Educació a les Terres de l’Ebre. Actualment no totes les escoles disposen de la figura de les TEEI, tan sols aquelles que tenen com a mínim una segona línia de P3. Estes no es consideren part del professorat -no formen part de la borsa-, de la mateixa manera com no ho fan els terapeutes o les TIS (tècniques d’integració social). Perelló advertix, però, que en funció de les necessitats i del pressupost, sense l’actual procés d’oposició les TEEI podrien acabar reculant encara més. “La situació d’una TEEI és feble i precària: avui pot estar aquí, demà allà i demà passat pot no ser-hi”, explica Perelló. “Com que ho estem passant malament en l’àmbit pressupostari, els criteris per a incloure esta figura al sistema educatiu han anat canviant i poden canviar a pitjor”. 

En els últims anys, amb la baixada de la natalitat, l’alumnat de P3 s’ha reduït de manera progressiva i, conseqüentment, també ho ha fet la figura de les TEEI al territori. “La realitat és que no estem amb línies saturades i alguns centres que tenien una segona línia l’han perduda”. I afegix: “En este sentit, les oposicions són una manera de blindar almenys estes places, d’assegurar-los una estabilitat laboral. Si de cara al futur hi ha línies que desapareixen, en ser funcionàries, les TEEI es recol·locaran a una altra posició”. 

No obstant això, Perelló admet que hi ha moltes maneres de tirar endavant este procés d’oposicions, i que des del govern volen escoltar este col·lectiu per a incloure les seues peticions. De fet, esta setmana s’ha arribat a un acord entre els representants sindicals del col·lectiu i la Generalitat pel que fa a la redacció de les bases. 

“S’han tingut en compte les reclamacions de les TEEI per tal que la primera prova, teòrica, no siga eliminatòria i l’experiència siga un grau”, explica Perelló. Des del col·lectiu, però, continuen mobilitzant-se i reclamen que es paralitze la convocatòria d’oposicions. Sostenen que “este no és l’únic mecanisme legal per a poder entrar a la borsa” i reclamen “solucions excepcionals per a situacions excepcionals”, com s’ha fet amb altres col·lectius.

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

34 + = 38

Últimes notícies