HomeSense categoriaTeresa Ferré assumeix la direcció del COMEBE amb l'objectiu de potenciar el...

Teresa Ferré assumeix la direcció del COMEBE amb l’objectiu de potenciar el coneixement de la Batalla de l’Ebre entre els més joves

TERRA ALTA // La historiadora i periodista Teresa Ferré assumeix la direcció del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) amb la voluntat de potenciar l’educació i la cultura al voltant de la Batalla de l’Ebre. Les principals línies de treball, en aquest sentit, passen per la creació d’un projecte pedagògic que reforci el coneixement d’aquest episodi de la Guerra Civil entre els estudiants dels centres educatius de les Terres de l’Ebre.

La nova directora també es marca com a objectius la creació d’un programa d’activitats estables que fomentin la cultura de la pau, els lligams amb les universitats catalanes i els vincles amb altres institucions internacionals que es dediquen a l’estudi del fenomen de la guerra.

Un dels primers passos de la nova directora serà constituir el nou Consell Assessor Científic i Pedagògic que començarà a treballar a la tardor per establir la programació del COMEBE i definir projectes de recerca.

 

La nova directora

Teresa Ferré va assumir el càrrec el passat 30 de juny. La seva trajectòria professional combina la docència i la recerca universitària amb el periodisme cultural, la gestió cultural i el treball en gabinets de comunicació. Ha treballat com a professora associada a la Universitat Autònoma de Barcelona (2000-2004 i 2018-actualitat), i a la Universitat Rovira i Virgili (2005-2017).

La seva recerca se centra en la fotografia i la propaganda durant el període d’entreguerres, especialment les imatges de la Guerra Civil i l’exili republicà, així com en la figura d’Agustí Centelles, objecte d’estudi de la seva tesi doctoral. També és investigadora independent a l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ).

 

El COMEBE

El Consorci té com a objectiu recuperar la memòria històrica de la Batalla de l’Ebre a través dels espais on hi va tenir lloc. Una de les línies de treball consolidada és el conjunt d’Espais de la Batalla de l’Ebre que té com a actiu principal els cinc centres d’interpretació que es poden visitar.

Des de la seva creació, el COMEBE vol reforçar i impulsar la vessant pedagògica a través de diferents activitats que tenen la memòria de la batalla com a punt de partida. També va estar concebut com a espai de reflexió i intercanvi de coneixement per a la comunitat investigadora i una xarxa de suport per a la creació artística.

 

Obertura dels centres

L’any 2019 els centres del COMEBE van rebre més de 9.000 visites.

Fins al 26 de maig, el Centre 115 Dies era l’únic que sempre estava obert els caps de setmana perquè el seu horari és de dimarts a diumenge. Els altres quatre centres, que només obren els caps de setmana, s’anaven alternant. Actualment, tots els centres d’interpretació de la Batalla de l’Ebre es poden visitar de dimarts a dissabte (informació i reserves de guies: info@batallaebre.org o telèfon 977 411 528).

 

  • 115 Dies (Freginals, 15. Corbera d’Ebre. De dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14). Explica els preparatius de l’ofensiva i els 115 dies de combats tenint en compte els factors militars, polítics i territorials.
  • Hospitals de Sang (Major, 27. Batea. Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14 h). Una mirada a la medicina de guerra, les innovacions mèdiques, el personal sanitari i com funcionaven l’atenció sanitària de la 35a divisió republicana i la 50a divisió franquista.
  • Internacionals a l’Ebre (Suñé, 3. La Fatarella. Dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14 h). El Centre explica la ràpida internacionalització de la Guerra Civil, les dimensions de la participació internacional i el Pacte de Munic i el desenllaç del conflicte.
  • Veus del Front (Major, 4. Pinell de Brai. Dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h/ diumenges de 10 a 14 h). Els visitants poden conèixer com influí la premsa en la Batalla de l’Ebre i quins missatges utilitzaren les forces polítiques i militars de l’època.
  • Soldats a les Trinxeres (Rossinyol, 8. Vilalba dels Arcs. Dissabte de 10 a 14 i de 16 a 19h/ diumenges de 10 a 14 h). El Centre, especialitzat en la vida quotidiana a les trinxeres durant els 115 dies de lluita, proposa una immersió en el dia a dia dels soldats.
Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 6 =

Últimes notícies