HomeSocietatTerritori regularà la caça del tord amb el mètode del garbell si...

Territori regularà la caça del tord amb el mètode del garbell si es confirma que és “del tot selectiu”

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha obert la porta a regular la caça de tord en barraca amb el nou mètode del garbell, desenvolupat per l’Associació Amics del Tord, si es confirma que esta modalitat de caça “és del tot selectiva”. Calvet ha visitat este mes d’agost una barraca del terme municipal d’Alcanar per tal  de conèixer de primera mà la nova modalitat de caça amb garbell. “L’associació ha dissenyat una nova manera de caçar amb unes trampes que són efectivament selectives i que permeten que esta activitat tradicional siga sostenible”, va assegurar el conseller en el marc de la visita.

El nou mètode consistix en un sistema de trampes amb xarxes que només reté els animals de mida igual o superior al tord. El sistema s’activa quan l’au toca la xarxa i queda atrapat dins d’una mena de gàbia. Els de mida inferior al tord poden escapar automàticament i la resta són extrets manualment pel caçador. El mètode ha estat testat pel Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, que ha conclòs que és un mètode selectiu i no massiu. En la visita el conseller va poder veure com ha estat ideat el nou sistema i va mostrar la predisposició del departament a mantenir esta tradicional modalitat de caça ebrenca, sempre que siga de forma sostenible i amb una correcta regulació.  “És una activitat tradicional que s’ha d’actualitzar i adaptar als nous temps” va assegurar el conseller, tot afegint que “no es pot continuar caçant com s’ha fet tota la vida amb el vesc, una pràctica totalment prohibida perquè no és selectiva”. 

El conseller va assegurar que demanaran nous informes que garantisquen que este sistema de captura del tord amb garbell “és del tot selectiu i a partir d’estos resultats poder regular esta pràctica”. 

L’Associació Amics del Tord realitzarà pròximament nous estudis per a refermar la selectivitat del nou mètode, tal com reclama la Generalitat, i per a certificar el bon estat dels animals que queden atrapats a les gàbies. “Ens volem assegurar que les aus que queden atrapades no sofrixen cap dany”, ha assegurat Ivan Romeu, membre de l’Associació. L’objectiu és seguir avançant per tal que el nou sistema puga ser regulat i autoritzat. L’associació vol implicar en este procés tots els organismes i actors implicats.
Calvet va visitar la barraca acompanyat per membres de l’Associació i del delegat del Govern de la Generalitat, Xavier Pallarès, i les diputades de Junts per Catalunya, Mònica Sales i Teresa Pallarès, entre d’altres autoritats.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies