HomeSocietatTortosa acull l’inici de l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar

Tortosa acull l’inici de l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar

El Teatre-Auditori de Tortosa ha acollit l’acte inaugural de l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar, que celebra dues grans efemèrides per Catalunya: els 750 anys del naixement i la recopilació del Llibre de les Costums de Tortosa, que inclou els Costums de la Mar.

El president de la Generalitat ha presidit a Tortosa l’acte d’inauguració de la commemoració, una institució pionera des de l’edat mitjana en la mediació i resolució dels conflictes comercials, i també dels 750 anys del Llibre de les Costums de Tortosa, el primer codi de comerç internacional escrit en català i que inclou els Costums de Mar, embrió del llibre del Consolat i considerat l’origen del dret marítim internacional.

Aragonès ha destacat el valor històric de les Costums de Tortosa que ja al segle XIII, “sense deixar espai a les arbitrarietats”, es va crear “per enfortir els drets i les llibertats de la ciutadania”. El president ha apuntat que el Consolat és “una eina per a potenciar el paper de Catalunya al món, especialment en l’àmbit europeu, per a constituir solucions efectives”.

El cònsol Jordi Domingo ha esmentat que l’objectiu de l’esdeveniment era presentar el conjunt d’accions previstes des d’ara fins a la tardor de 2023 amb la intenció d’obrir el Consolat de Mar a la societat catalana.

D’esta forma es farà difusió del text i la institució. Tortosa editarà el Llibre de les Costums traduït en la llengua actual “perquè siga referent i es conega”. També ha detallat que es prepara una exposició itinerant, un congrés, una acció gastronòmica, un documental, material pedagògic per a les escoles o la creació d’un videojoc interactiu per acostar el Consolat de Mar als més joves.

D’altra banda, està previst el rodatge d’un film documentari, com també que s’organitzen simpòsiums universitaris i congressos internacionals per estendre la consciència del llegat.

L’alcaldessa de Tortosa, ha recordat que el Llibre de les Costums, l’embrió a partir del qual es va constituir el Consolat de Mar, va ser el primer codi jurídic escrit en català. Tal com ha declarat, “l’inici dels actes pels 750 anys a Tortosa ens permet recordar que la ciutat té i ha tingut un pes molt important al llarg de la història, amb la navegació pel riu Ebre i el comerç fluvial com a elements vertebradors”.

Tot seguit, la presidenta de la Cambra Mònica Roca ha assenyalat que “la mediació és una eina de progrés que ofereix 3 grans avantatges: és una via alternativa als tribunals, un mètode més pacifista i àgil i, per últim, permet mantenir les relacions comercials després de la mediació”. Ha comentat també que “el passat és una lliçó per a construir el futur i entendre el present. Per això és el nostre deure parlar del Consolat i restaurar el prestigi de la institució”.

La celebració del primer acte al Teatre Auditori Felip Pedrell ha estat conduït per l’actriu ebrenca Carol Rovira i ha fet una “viatge musical” pels Països Catalans i la Mediterrània.

“La capitana” de l’espectacle ha estat Marina Rossell que ha interpretat tonades icòniques acompanyada del tortosí Arturo Gaya, el valencià Carles Dénia, la mallorquina Joana Gomila, l’alguerès Davide Casu o el trio araboccità Anda-lutz.

 

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 6 = 9

Últimes notícies