La directora dels serveis territorials de Salut, Mar Lleixà, ha obert la “Jornada de Treball Programa d’atenció específica a les persones amb trastorn psicòtic incipient: treball en xarxa” que organitza la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, conjuntament amb la Clínica Terres de l’Ebre i els Serveis Territorials de Salut a les Terres de l’Ebre a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa.
La jornada ha posat en valor, mitjançant l’exposició d’experiències i de conferències, el Programa d’Atenció Específica a les persones que presenten un trastorn psicòtic incipient i a les seves famílies, que requereix del treball integrat de tots els dispositius de salut mental i addiccions vinculats a l’atenció a aquesta població en cada territori. Els objectius de millora de la detecció, valoració i intervenció en el trastorn psicòtic incipient fa també necessària la col·laboració de dispositius sanitaris, socials, educatius i comunitaris en cada territori.
La major part dels trastorns mentals greus s’inicien en l’adolescència i la joventut i comporten una ruptura important en aquesta etapa vital, que afecta al llarg de la vida. La detecció i intervenció precoç inicial o prèvia a un episodi atenua la fase aguda i millora el pronòstic evolutiu.
La jornada ha comptat amb diferents experiències i ponències com què és el PAE-TPI? Implementació territorial; símptomes prodròmics de la psicosi; psicosi i cànnabis; la intervenció social als programes de psicosi incipient; programa d’atenció específica al trastorns psicòtic incipient del servei de rehabilitació comunitària; i la taula rodona i esplai de debat amb el públic: avançant en la recuperació.