HomeCulturaTortosa debat sobre com la cultura pot afrontar els reptes del món...

Tortosa debat sobre com la cultura pot afrontar els reptes del món rural

Més de 355 persones i 80 agents culturals i creatius han participat esta setmana al VII Fòrum Cultura i Ruralitats, que s’ha celebrat a Tortosa sota el lema “Escenari de l’aigua. Cultura, reptes mediambientals i diàleg intergeneracional”. El Fòrum, organitzat pel Ministeri de Cultura, ha abordat qüestions relacionades amb el medi rural, el paper de la joventut i l’entorn natural.

En l’acte inaugural, el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va explicar, via telemàtica, que “els nostres pobles necessiten l’aigua com necessiten la cultura”, ja que “aigua i cultura són béns fonamentals i garantia de vida” i va argumentar que “en el vostre diàleg es fa viable no només el demà del medi rural, sinó també el futur del planeta”.

Per la seua banda, l’alcalde Jordi Jordan va indicar que este Fòrum “ens permet acostar la cultura a les zones rurals com un element de dinamització i que contribuïx al reequilibri territorial, perquè la cultura és també un dret i totes les persones han de tindre accés”.

El VII Fòrum Cultura i Ruralitats ha centrat la seua programació en l’aigua i els reptes d’un futur global de canvi climàtic i escassedat, i s’ha reflexionat sobre com la cultura genera processos dinàmics, que possibiliten l’intercanvi i la transmissió de sabers amb l’objectiu d’explorar el potencial que residix en el diàleg entre diferents generacions i àmbits sectorials per a impulsar les transformacions que demanen les zones rurals.

La jornada de dimecres va acollir una taula de projectes d’arreu d’Espanya que tenen l’aigua al centre “com a paisatge, com a identitat o com a amenaça”. El primer que es va presentar va ser “Playa Futura”, un projecte educatiu que ha fet reflexionar els estudiants de cinc instituts d’Andalusia sobre la platja.

Mediació cultural

Del projecte gadità de la platja es va passar al de la Plataforma Bajo Teja, a Àvila. “En la carretera no se baila” és un projecte de mediació cultural i molt participatiu de la comarca del Valle del Tomás. La iniciativa afronta el repte d’analitzar i corregir la falta d’identitat cultural a la comarca, fins llavors, molt dispersa. Bajo Teja va decidir que l’aigua podia articular totes les iniciatives del projecte. La comarca la travessen tres rius, té un ric patrimoni material de molins i antigues indústries tèxtils i també s’hi generen conflictes sobre la gestió de l’aigua entre les principals activitats econòmiques de la zona. El tercer projecte de la mesa va ser el Chicharra Festival, un projecte d’investigació sonora entorn del parc natural de Doñana i la sequera que va patir.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies