HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catArriba la (evitable) pujada d’impostos del tripartit tortosí

Arriba la (evitable) pujada d’impostos del tripartit tortosí

La pujada d’impostos més gran de la història de Tortosa ja ha arribat a la butxaca dels tortosins, que estos dies estan pagant l’Impost de Circulació, la primera meitat de l’IBI i també la taxa d’escombraries. Uns rebuts que s’encareixen en més de 100 € per a la majoria de famílies tortosines. Vam advertir-ho en campanya electoral i ha acabat passant: si el tripartit tornava al govern de la ciutat, tornarien les pujades d’impostos.

Com des de Junts per Tortosa vam explicar quan la proposta va passar pel ple, i que va ser aprovada amb els 11 vots de PSC, Movem, ERC i CUP, tot i el vot en contra dels 10 regidors de Junts per Tortosa, es tracta d’un increment innecessari i sense precedents, que trenca la dinàmica de reducció i congelació dels impostos dels nostres 16 anys de governs.

I els motius que justifiquen esta pujada han anat canviant. Primer, el senyor Jordan, atrapat permanentment en el càrrec de cap de l’oposició de l’oposició, va intentar culpar a Meritxell Roigé, però quan des del nostre grup vam fer pública tota la documentació que acreditava (amb dades oficials dipositades a la sindicatura de comptes, informes d’intervenció i decrets del mateix Jordan) que l’Ajuntament està més sanejat que mai, van decidir canviar d’estratègia.

Llavors, van dir-nos que pugen els impostos per fer front a la inflació (que el 2024 ha estat d’un 2,5%). Però no pugen els impostos un 2,5%, no… els pugen un 18% l’IBI, un 19% l’IAE, un 28% la taxa d’escombraries i un import variable l’IVTM. A més, treuen moltes de les bonificacions que vam implantar el nostre govern, perjudicant la situació econòmica de moltes famílies i petites i mitjanes empreses. No sé què haurien fet el Sr. Jordan i la Sra. Lleixà el 2022, en una inflació del 10,2%… El que sí que sabem és què vam fer Junts per Tortosa davant una inflació tan elevada: congelar els impostos, aconseguir recursos d’altres administracions, optimitzar la despesa i seguir lluitant contra el frau fiscal, com hem fet els darrers 16 anys.

I es pot governar sense pujar els impostos, com fa Amposta, Deltebre, l’Aldea, Camarles, o com feia Tortosa amb els governs de Meritxell Roigé i Ferran Bel els darrers 16 anys. I més encara, quan es coneix que l’Estat incrementa l’aportació als ajuntaments: 2,7 milions d’euros addicionals a Tortosa. Per què no es va revertir la pujada d’impostos després d’este anunci de l’Estat? Amposta va fer-ho i el grup d’ERC a Tarragona també ho va reclamar, perquè és una qüestió de voluntat política.

Però és evident que el senyor Jordan i la senyora Lleixà necessiten els 5,5 MEUR addicionals que tenen este any i que Junts per Tortosa no teníem l’any passat. Perquè perden subvencions. Perquè només enguany contractaran 11 treballadors més a serveis socials a exigència de la CUP. Perquè han d’externalitzar estudis i informes que abans es duien a terme amb el personal de l’Ajuntament. Perquè la falta de dedicació d’alguns regidors s’ha de compensar (i, evidentment, abonar). En definitiva, perquè quan no saps gestionar una ciutat i no goses defensar els interessos de l’Ajuntament davant altres administracions, acabes pagant molt més pels mateixos serveis. I tot i tenir més recursos que mai al Pressupost, quan arriba l’hora d’invertir en projectes transformadors de ciutat, com el pavelló dels Josepets, la plaça Alfons XII o l’avinguda Generalitat diuen que no tenen diners. Molt surrealista tot plegat…

El passat mandat Junts per Tortosa vam congelar els impostos, vam reduir l’endeutament (heretat de l’anterior govern tripartit) i vam invertir com mai a la ciutat: plaça Ajuntament, plaça Catedral, Carrer Cervantes, carrer Barcelona, voreres de Vora Parc, Espai Moreira a Ferreries, muralla del Rastre, mirador de Santa Clara, ampliació del Museu a Remolins, i centenars d’actuacions a la via pública a tots els barris: voreres, barreres arquitectòniques, parcs infantils, enllumenat, asfaltatge, camins…

I quin és el secret? Aconseguir recursos d’altres administracions. Però per això cal treballar. El passat mandat Junts per Tortosa vam aconseguir més de 40 MEUR en subvencions d’administracions supramunicipals i amb el canvi de govern vam deixar 14 MEUR només pendents d’executar. Veurem a final del mandat quants recursos ha aconseguit el govern tripartit, tot i que a hores d’ara, ja firmaria que no perdin els 14 MEUR que els vam deixar… Perquè este govern de perdedors, sense projecte de ciutat i sense capacitat de gestió, cada vegada surt més car als tortosins. Caldrà fer-ne memòria i recordar-ho a les properes eleccions municipals.

Oscar Ologaray
Oscar Ologaray
Matemàtic i regidor de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 72

Últimes notícies