L’Ajuntament de Tortosa ha identificat una dotzena de punts on cal actuar per reduir la superpoblació de coloms a la ciutat. Des que es van dixar de practicar captures, esta espècie, que és capaç de niar cinc cops a l’any, ha proliferat en algunes zones del nucli antic de la capital del Baix Ebre fins a convertir-se en un autèntic maldecap per al veïnat. Els habitatges deshabitats i degradats han contribuït de manera notable a fer gran el problema. Els coloms malmeten l’entorn, embruten façanes, carrers, cotxes i persones a causa de la gran quantitat de defecacions que hi fan.
El nou equip de govern disposa ja d’un estudi, encarregat a l’empresa Gestió de residus i biodiversitat, on es proposen diverses mesures per rebaixar la població de coloms urbans en funció de les característiques de la zona a actuar. Mesures que inclouen des de col·locar trampes per capturar-los fins a instal·lar elements dissuasius en façanes, passant per l’aplicació de mesures per impedir la proliferació de nius i dormitoris o advertir la ciutadania que no se’ls hi pot donar menjar. De moment encara no s’ha dut a terme cap acció.
La confluència del carrer del Vall amb la plaça del Pont de Pedra, al nucli antic de la ciutat, forma part d’aquesta dotzena de punts identificats que a més acumula bastantes queixes veïnals. Hi habita una nombrosa colònia de coloms que utilitza el cablejat urbà a mode d’un gran colomar a l’aire lliure. A més, per acabar-ho d’adobar, hi ha alguns veïns que els hi donen menjar. “Aquí ni informadors municipals, ni educadors socials, ni policia local informen als qui donen de menjar als coloms que això no es pot fer”, explica una veïna del barri que no diu el seu nom. “I el que també cal fer és evitar que nidifiquen en els edificis deshabitats on es concentren un gran nombre de nius”, es queixa aquesta veïna.
El govern municipal establirà zones prioritàries on intervenir per reduir la superpoblació de coloms. En estos indrets, l’Ajuntament també preveu contactar amb els propietaris dels edificis on els coloms nidifiquen i hi passen la nit per poder accedir-hi i efectuar controls.
Entre les mesures que proposa l’estudi encarregat a l’empresa especialitzada en controls de fauna urbana no consta l’ús de pinso anticonceptiu (nicarbazina) que en alguns municipis de Catalunya s’ha utilitzat amb bons resultats pel que fa a la reducció de la població de coloms.