HomeUrbanismeTortosa potenciarà turísticament les muralles amb un circuit cicloturístic que enllaçarà Orleans...

Tortosa potenciarà turísticament les muralles amb un circuit cicloturístic que enllaçarà Orleans amb la Torreta

L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat definitivament el projecte del circuit verd de les muralles, una de les actuacions incloses en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions, subvencionat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través dels fons Next Generation. Una actuació que pretén potenciar el cicloturisme amb la creació d’una ruta que anirà des del fortí d’Orleans fins a la Torreta de Remolins. “Millorarem les infraestructures existents adaptant-les a l’activitat cicloturística i potenciant que els turistes descobreixen la riquesa del patrimoni“, ha explicat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, que avui ha explicat el projecte, juntament amb el regidor d’Obres Públiques i Patrimoni, Jaume Bel i la regidora de Serveis, Marga Abelló.

L’espai en què s’habilitarà el circuit cicloturístic és una zona urbana, amb elevada densitat d’habitatges, carrers estrets i pendents en alguns trams, que serà compartit amb vehicles i es senyalitzarà adequadament. Hi haurà dues zones, Orleans i la Torreta, on hi haurà un espai per aparcament de vehicles per tal que els visitants deixen el vehicle i inicien l’itinerari en bicicleta. En aquestes dues àrees es disposarà dels següents serveis: zona de descans ombrada, recàrrega de bicicletes elèctriques a través d’unes marquesines fotovoltaiques, font d’aigua potable, aparcament de bicicletes i videovigilància. També s’habilitarà espai per aparcament de bicicletes a la zona exterior del fortí de Bonete i el portal de Tarragona.

A continuació, una fotografia de la vista proposada:

Planol: Ajuntament de Tortosa

A més, l’itinerari travessa una zona de barrancs i turons, per la qual cosa el projecte planteja la creació de cunetes verdes vegetades i la gestió de l’aigua de pluja per evitar que el desguàs es dirigeixi cap a una zona on provoque problemes d’erosions a les fortificacions. En aquest sentit a Orleans, la plaça on s’habilitarà l’aparcament està situada a una cota lleugerament superior al baluard i els desguassos van precisament cap al baluard provocant la seua erosió. Amb l’actuació que es portarà a terme es retindrà l’aigua de pluja i dirigirà el desguàs cap a una zona que no provoque problemes.

En tot el traçat es preveu la millora de l’arbrat i jardineres, així com l’eliminació de les espècies vegetals al·lòctones. Les restauracions vegetals es faran amb plantes autòctones i de baix consum d’aigua. Quant a la il·luminació, es projecta l’enllumenat de les zones del circuit que no disposaven d’enllumenat, així com la millora d’alguns trams. I a les àrees de descans hi haurà plaques fotovoltaiques que generaran l’energia suficient per a l’enllumenat que s’ha d’instal·lar i la recàrrega de bicicletes elèctriques.

El projecte del circuit verd té un cost de 886.078,42 euros, es licitarà l’obra i la previsió és que la via cicloturística estigui en funcionament la primavera del 2025. “Milers de cicloturistes utilitzen la Via Verda de la Val de Zafan, que ara s’allargarà fins a Amposta i la Ràpita. Des de Tortosa hem d’aprofitar que aquests visitants no passen de llarg del nostre municipi, sinó que descobreixen el ric patrimoni de la ciutat“, ha dit l’alcalde.

Finalment, el pla de sostenibilitat turística suposarà una inversió de 2 milions d’euros i a més del circuit verd hi ha previst altres actuacions com un tren turístic impulsat amb energia elèctrica; un pla d’impuls del sector gastronòmic; un joc de misteri per a dispositius mòbils per poder interactuar amb elements de les muralles i un programa de mentoria adreçat a les empreses del sector per a impulsar la innovació, entre altres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

16 + = 26

Últimes notícies