HomeUrbanismeTortosa reobre el pas de ronda medieval després de la restauració de...

Tortosa reobre el pas de ronda medieval després de la restauració de la muralla del Rastre

Les obres de restauració de la muralla del Rastre, del segle XIV, han aportat a Tortosa un recorregut a través del pas de ronda medieval, que permet gaudir de la morfologia urbana des de perspectives inèdites i una millor connexió entre tres barris històrics: el Rastre, Santa Clara i la Simpàtica, en millorar l’accessibilitat al turó del Sitjar i a tota esta zona de la ciutat. El 23 de novembre, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, acompanyada de l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i la responsable territorial a Catalunya de la Fundació la Caixa, Patrícia Alocén, van visitar el resultat de les obres, finalitzades el passat mes de setembre. El pas per la muralla es va obrir puntualment a l’abril amb una visita impulsada per l’anterior equip de govern municipal al nou mirador finançat pel consistori a Santa Clara, però els treballs a la muralla no van acabar fins fa dos mesos, quan ja va quedar permanentment obert el nou itinerari a la ciutadania, i s’han inaugurat ara. Havien de durar sis mesos però se n’han allargat 10. L’arquitecte, Carlos Vergés, va explicar que ha estat un “retard natural per la falta d’uns materials”.

L’actuació s’inscriu en el marc del programa Temps de Gòtic, el conveni de col·laboració entre la Fundació la Caixa i el Departament de Cultura i, en este cas, amb l’Ajuntament de Tortosa, titular del monument, i ha comptat amb un finançament de 500.000 euros per part de la Fundació la Caixa.

La consellera de Cultura va expressar que “les muralles són un llegat amb un impacte urbà i social clau entre els veïns i els visitants de Tortosa” i va afegir que “amb esta intervenció, se li dona un nou impuls urbanístic i turístic del qual ben aviat anirem veient els fruits”.

Patrimoni de la humanitat

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, va advocar per aprofitar “la riquesa patrimonial immensa” de Tortosa “com a palanca de progrés” i es va comprometre a treballar per presentar la candidatura de la ciutat a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

La intervenció ha consistit, d’una banda, en la mateixa restauració del monument amb les operacions de neteja, consolidació i recuperació de la seqüència de merlets i, de l’altra, la construcció d’una escala de nova planta per dotar d’accés el renovat camí de ronda. Pel que fa a la neteja i sanejament, s’han eliminat els materials inadequats; s’han netejat en sec totes les superfícies i juntes; s’han retirat totes les plantes i arrels. Els materials petris s’han consolidat amb l’aplicació d’aigua amb calç en superfície i per injecció i amb altres materials. Finalment, per recuperar la morfologia original i poder interpretar millor el monument, s’han dut a terme algunes reintegracions i reconstruccions d’obra nova amb pedra i morter de calç hidràulica.

Els representants de Cultura i de la Caixa es van referir també a les altres dos actuacions a la ciutat de Tortosa en el marc del programa Temps de Gòtic. D’una banda, la restauració dels Reials Col·legis de Sant Jaume i Sant Maties, amb una inversió 120.000 euros i que es va iniciar fa dos setmanes i, de l’altra, la restauració dels elements arquitectònics i escultòrics de l’absis de la catedral (500.000 euros), que es preveu que comence l’abril del 2024.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 1 =

Últimes notícies