Tots tenim un àngel

S’apropa el Nadal, temps de joia, il·lusions, retrobades familiars, caliu, felicitat, regals. Al voltant del pessebre revivim el naixement del nen Jesús i testimoniem novament la màgia del Nadal.
Però no tothom té la mateixa sort que puguem tenir nosaltres. Al nostre barri, a la nostra ciutat, al nostre país… hi ha realitats molt diferents.

Dissortadament hi ha gent que no pot gaudir del nivell de confort que nosaltres tenim. Ho passen malament. Pateixen precarietat  i temporalitat laboral, potser fins i tot no tenen feina, han de mantenir una família, tenir una llar és la seva aspiració i donar un futur als seus fills és la seva màxima il·lusió. Son vulnerables. Són els que pateixen exclusió.
Segons el darrer informe FOESSA, a Catalunya l’exclusió social ja afecta gairebé 1,5 milions de persones (prop d’un 20% de la població).

Moltes d’aquestes persones, d’aquestes famílies vulnerables, són ateses per Càritas. Venen a les nostres instal·lacions, o a les parròquies de la nostra diòcesi i allí les acompanyem, reben el nostre suport i comprensió i són els destinataris de la nostra ajuda.
Amb aquesta realitat, Càritas Catalunya ha posat en marxa aquest Nadal la campanya “Tots tenim un àngel”. Ben segur que hem vist l’anunci per televisió o n’hem sentit a parlar. Amb aquest lema volem destacar el poder transformador que tenim les persones per canviar alguna cosa del nostre entorn, i posa de manifest la nostra capacitat per ajudar i donar suport a les persones que més ho necessiten.

Tenir un àngel al costat, que pot ser qualsevol de nosaltres, suposa un reforç psicològic i emocional necessari per a les persones que més ho necessiten, i suposa ser escoltats, compresos i ajudats per persones que els allarguen la seva mà per sortir de la greu realitat que els acompanya.
Tenir un àngel al costat també els fa tenir confiança en les seves capacitats per tirar endavant i en creure en les potencialitats d’un mateix.

Qualsevol de nosaltres pot ser un àngel. La nostra experiència a Càritas ens porta a posar l’èmfasi en el valor del voluntariat i de les petites accions, tant individuals com col·lectives. En ajuts i participació puntual o continuada. En voluntaris joves o menys joves. Aportant una petita quantitat o incrementant la que ja satisfem. Sí, qualsevol de nosaltres pot ser un àngel i podem aportar il·lusió i esperança dintre del nostre compromís transformador i d’acció solidària.

I què millor que fer-ho en aquestes dates. Les festes de Nadal sempre són un bon moment per fer-ho per la seva significació. Recordem que Jesús de Natzaret va donar sentit a la seva vida acompanyant, donant testimoni i optant pels més febles.
Estiguem atents al nostre entorn i oferim el nostre acompanyament i suport a qui més ho necessita. Assumim el nostre rol d’àngel.

Joaquim Amare i Morales
Joaquim Amare i Morales
membre de l’Equip Directiu Càritas Diocesana de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies