La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha reivindicat la necessitat d’obrir nous processos judicials contra els crims del franquisme. Ho ha fet posant com a model l’estat de Xile, on la Cort Suprema ha condemnat assassinats com el del cantautor Víctor Jara.
La consellera ha participat esta setmana en l’acte d’homenatge ‘Xile sempre al cor i a la memòria’, organitzat a Barcelona pel Memorial Democràtic i la Filmoteca de Catalunya, amb motiu del 50è aniversari del cop d’estat contra el govern de Salvador Allende. “Els crims contra la humanitat no prescriuen, i fer memòria és fer democràcia” va destacar. “El derrocament d’Allende va significar el derrocament de tot un món d’il·lusions i d’esperances que Xile havia aixecat per al món sencer”, va afegir.
En el marc de l’esdeveniment, Ubasart va aprofitar per a referir-se al fet que la Cort Suprema xilena haja condemnat els assassins del famós cantautor Víctor Jara i va assegurar que “també aquí, a casa nostra, ha arribat el moment de començar a obrir processos judicials”. En esta línia, va recordar que la Generalitat s’ha personat com a acusació popular en el cas de les tortures a Carles Vallejo, a Via Laietana. “Es tracta d’obrir camí, de desencadenar més casos, d’esclarir la veritat, de reparar. Justícia, veritat, reparació i garanties de no repetició: estos són els principis que ens mouen”, va subratllar.
D’altra banda, Ubasart també es va referir a les relacions estretes que històricament han compartit la comunitat xilena i catalana: “Xile va acollir milers de refugiats catalans després de la Guerra Civil Espanyola; i a la inversa, un cop mort el general Franco, Catalunya va rebre milers de xilens que fugien de la dictadura de Pinochet”. En esta línia, va afirmar que “la relació d’amistat entre el poble xilè i el poble català ve de lluny i ha entonat sovint paraules d’exili”.
L’acte commemoratiu va consistir en una conversa entre la cineasta i referent internacional de l’exili xilè Carmen Castillo i la crítica de cinema Imma Merino. En el marc de la conversa, Castillo va expressar les seues vivències i reflexions al voltant de la desfeta del govern d’Allende, l’exili que va patir i la resistència a la dictadura pinochetista. D’altra banda, va fer també una crida en defensa el llegat històric i els valors democràtics de tots aquells que van salvaguardar la llibertat, la justícia i la dignitat del poble xilè.
En paraules de Castillo, “la batalla per la memòria no acaba mai. Cal construir en democràcia, educar i formar en clau de justícia”. Castillo també va voler agrair l’organització de l’acte al Memorial Democràtic i al Departament de Justícia, Drets i Memòria.