Obrir una finestra a la protohistòria de la comarca del Montsià. Este és el principal objectiu del II Congrés d’Història de l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià que es celebrarà els pròxims dies 26 i 27 d’octubre i que posarà sobre la taula la importància de la comarca durant la protohistòria (el període històric que se situa cronològicament al primer mil·lenni abans de la nostra era, entre la prehistòria i l’inici de la història). L’IEC Montsià té localitzats 25 jaciments de la protohistòria a la comarca, dels quals un mínim de 14 estan situats al terme municipal d’Amposta, i es tracta d’una època cabdal en la història de la comarca.
Segons l’IEC Montsià el motiu que proliferessen tants assentaments es deu sobretot a la “peculiar topografia” de la zona, encaixat entre les desembocadures dels rius Ebre i Sénia i les serres del Montsià i Godall. Es tracta “d’un encaix orogràfic, fluvial i costaner molt determinant per a facilitar la seua habitabilitat”. Des de les serres de Godall i Montsià, els poblats que s’hi establien controlaven la costa, la foia d’Ulldecona, la plana de la Galera, el Baix Maestrat i també la desembocadura de l’Ebre, la via fluvial més important de la península Ibèrica. Malgrat la constància de jaciments protohistòrics, l’IEC lamenta que han estat poc estudiats, que hi ha una manca evident de bibliografia i projectes d’investigació per a entendre i divulgar este indret geoestratègic durant tants segles. De fet, les últimes descobertes van anar a càrrec del doctor Francesc Esteve Gálvez a la dècada dels anys setanta del segle passat. “Vivim en una mena de forat negre des de llavors”, alerten des de l’IEC que amb l’organització del II Congrès d’Història pretén posar una mica de llum a la protohistòria a la comarca del Montsià.
Hi participaran experts en història i arqueologia de l’època protohistòrica al tram final de l’Ebre que presentaran les seues últimes troballes. “Volem que el congrés siga una espurna que encenga la flama d’estudiants, arqueòlegs, historiadors i curiosos, però sobretot de les administracions perquè dediquen esforços a la investigació i divulgació del nostre passat”.
El congrés comptarà amb diverses ponències i clourà dissabte amb una taula rodona sobre la distribució dels poblats protohistòrics. El congrés també retrà homenatge a la figura del doctor Francesc
Esteve.