HomeAgriculturaUn jove ramader es forma a través del projecte de mentoria a...

Un jove ramader es forma a través del projecte de mentoria a l’Escola Agrària de Gandesa

El Carles Aguirre, un jove ramader d’Horta de Sant Joan, fa ja uns mesos que gestiona el seu ramat d’ovelles i cabres mentre enllestix la seua formació a l’Escola Agrària de la Terra Alta, a Gandesa. És un dels dotze estudiants que s’ha acollit al nou projecte de mentoria que impulsa el Departament d’Acció Climàtica i Medi Rural de la Generalitat. El seu mentor, el Miguel Pons, pastor d’Horta de Sant Joan des de fa més de quaranta anys, l’assessora en les cures del ramat i li transmet la seua experiència. Es tracta d’una nova modalitat de formació, fora de les aules que permet al Carles seguir l’exemple del Miguel i rebre assessorament sobre el terreny. “M’ajuda en tots els dubtes que puc tenir ara que estic començant. Quan tinc un dubte, puc telefonar-li i estem sempre en contacte. Puc aprofitar els seus coneixements”, assegura el jove ramader.

El programa consistix en una instrucció de dos setmanes, que es fan de forma intermitent al llarg de nou mesos. D’esta manera, la formació pot abastar diferents moments i etapes del ramat durant l’any, com pot ser el naixement de noves cries, el resguard durant l’hivern o els tractaments i controls sanitaris als animals. “En la faena de pastor no hi ha un dia igual, és com una faena d’artesà. Has de fer que les cries s’alimenten, tenir cura del ramat, pasturar, vetllar perquè tot el ramat s’alimente bé, i cada dia és diferent”, assegura Miguel Pons.

La passió del Carles pels animals ve de molt jove. “Teníem bestiar a casa, però molt poc, i sempre m’havia agradat, així que vaig prendre la decisió d’aprendre l’ofici i dedicar-m’hi”, assegura. Des del seu corral als peus de la muntanya de Santa Bàrbara, amb unes vistes privilegiades, seguix els passos del seu mentor. “Quan em va dir que volia ser pastor, com el seu avi, no m’ho vaig pensar: l’ajudaré en tot el que faça falta. El vull molt i n’estic molt, d’ell”, assegura Miguel Pons.

Gràcies al projecte de mentoria del Departament d’Acció Climàtica, el treball de tots dos es pot reconèixer com una part de la formació professional del Carles com a jove ramader. “És un goig veure’ls treballar, i creiem que és un programa molt profitós que esperem que tinga continuïtat. El centre s’encarrega de buscar un mentor i poder fer un calendari sobre els passos a seguir perquè tot vaja de la millor manera possible”, assegura la directora del programa de mentoria a l’Escola Agrària de la Terra Alta, Núria Galende.

Este curs, nou Escoles Agràries de tot el país compten amb algun alumne que s’ha acollit al programa de mentoria, ja sigui en l’àmbit de l’agricultura o la ramaderia. El projecte vol fomentar el relleu generacional al sector primari i garantir la cooperació entre professionals perquè un agricultor o ramader amb experiència puga assessorar de primera mà un jove amb una idea de negoci viable. “Creiem que és un programa molt profitós, perquè els alumnes es poden formar en la gestió, els problemes i les dificultats que es poden trobar en el seu dia a dia com a titulars d’una explotació”, assegura el director de l’Escola Agrària de la Terra Alta, Antoni Cutrona.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 92

Últimes notícies