Al voltant d’un any i mig després del repartiment de parcel·les i posada en marxa dels horts comunitaris d’Amposta, la iniciativa continua endavant constituint-se com un nou espai verd i un projecte de sostenibilitat. Lo Tros, com s’ha anomenat este espai, continua viu, transformant-se i incorporant novetats. L’últim que s’ha instaurat ha sigut, gràcies a un conveni entre l’Ajuntament i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), l’ús d’un adobament amb un preparat fet a partir de les restes de la brossa orgànica de la ciutat.
Lo Tros, ubicat a la zona del canal, en una localització molt pròxima al pavelló firal i l’Escola Agrària, està format per una vintena de parcel·les que s’arrenden durant dos anys. Gairebé arribant al final d’este període, s’hi pot observar com els veïns han cultivat diversos productes, com per exemple enciams, pastanagues o herbes aromàtiques.
Estos horts comunitaris responen a un projecte de transformació i sobirania alimentària, estretament lligat als Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030. En este sentit, enguany s’ha signat l’acord de col·laboració mencionat anteriorment, una entesa entre el COPATE i l’Ajuntament que suposarà poder fer servir les restes de matèria orgànica de la ciutat per a generar adobament destinat al terreny dels horts. Una iniciativa, per tant, emmarcada dintre l’economia circular, ja que les mateixes restes de menjar se destinarien a enriquir un sòl on creix més menjar.
L’ús d’este adob orgànic permetrà reduir l’ús de fertilitzants sintètics i millorar la qualitat del sòl i dels ecosistemes. La regidora d’Acció Climàtica i Medi Rural, Núria Marco, destacava durant l’anunci de l’acord de col·laboració que iniciatives com esta “fan visible on van a parar les restes d’orgànica que es reciclen correctament i tanca el cercle de reducció, reutilització i reciclatge”. Este no és el primer cop que l’Ajuntament i COPATE col·laboren en un projecte similar, ja que l’any 2021 també van aportar compostatge obtingut de la matèria orgànica i les restes de poda per a la fertilització de l’arbrat del Parc dels Xiribecs.
En este sentit, la regidora posava en relleu la importància de generar l’adob amb matèria orgènica, “que a les plantes de compostatge se convertix en compost que, a la vegada, té moltes propietats i qualitats per a la terra. Aquell aliment que va sortir de la terra, que vam consumir, vam aconseguir reciclar, ara torna a la terra i ho fa en més qualitat i més beneficis per als productes que, en este cas, s’estan cultivant al Tros”.
Cal recordar que hi ha també una part més comunitària en el projecte. La vintena de parcel·les disponibles s’han repartit per sorteig públic entre diferents grups de la població, per a persones en situació de vulnerabilitat, per a majors de 65, per a entitats i per a ciutadania en general. L’Escola Agrària, que gestiona la parcel·la mestra, oferix també assessorament i formació als usuaris. “Al 2022 vam començar en nou parcel·les, al 2023 vam ampliar en onze més i ara n’hi ha ja vint en funcionament”, assenyala la regidora, afegint que “se genera una comunitat, per això ens agrada tant dir que són horts comunitaris, perquè hi ha representada la nostra societat des de diferents vessants i perquè s’organitzen en assemblea, decidint la distribució del que volen anar afegint alhora, com una caseta o una part d’ombra”.
Els veïns de la ciutat interessats a gestionar un d’estos horts en la següent convocatòria poden presentar una instància genèrica per a ser afegida a la llista d’espera, la qual els permetrà optar a una parcel·la en el cas que algú dixe la seua abans del termini establert.