HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catUn projecte de destrucció: el Ministeri de Transició Ecològica proposa convertir la...

Un projecte de destrucció: el Ministeri de Transició Ecològica proposa convertir la Badia del Fangar en la llacuna més gran del Delta

La vespra de Sant Joan vam poder llegir un article al Setmanari de l’Ebre que anunciava el risc cert que la Badia del Fangar acabi essent una llacuna. I és cert que milers de metres cúbics de sorres s’acumulen cada cop més a la península del Fangar. La bocana que connecta amb la badia i un dels sectors econòmics més importants del territori, l’aqüicultura, s’està estretint a un ritme que ni el mateix sector amb el millor dels optimismes preveu poder pal·liar. Així ho reconeixen professionals del municipi de l’Ampolla i fins al mateix alcalde del municipi.

Però paral·lelament a aquesta situació, tot i tenir l’estratègia Delta sobre la taula, ens sorprèn la contradictòria acceptació de la representació política del govern municipal de l’Ampolla, al projecte que planteja Costas del Estado per al principal factor de risc que ha reblit la Badia juntament amb les sorres procedents del cap de Tortosa, una atònita situació a la Platja de l’Arenal. Plantegen, anant de bracet govern municipal i Ministerio, el que serà l’estocada final per la Badia, tot l’ecosistema i el sistema productiu del Fangar.

En un gir inesperat de la política de preservació litoral, el Ministeri de Transició Ecològica, a través de la seva Direcció General de la Costa i el Mar, ha anunciat fa mesos un projecte per “deconstruir” el passeig marítim de la nostra localitat. Aquest pla, presentat com una mesura de retorn a un estat més natural del litoral, ha suscitat una gran controvèrsia entre tècnics i polítics del territori, i amb raó. Els efectes col·laterals d’aquesta acció podrien ser devastadors per a la badia, sent el cop de gràcia per convertir-la en la llacuna més gran del Delta, amb greus repercussions ecològiques i econòmiques.

El projecte, que pretén eliminar estructures que interfereixen amb els processos naturals de la costa, ignora les implicacions pràctiques del canvi que s’està impulsant. La badia, que ha estat un punt de trobada per a pescadors i productors de musclo i ostra, banyistes i amants de la natura durant dècades, es troba en perill de colmatació. La retirada del passeig marítim no només desmantellarà una infraestructura clau per al turisme i la recreació, sinó que alterarà els patrons de sedimentació. Sense aquesta barrera ni altres elements que frenin els corrents de gregal i llevant, els sediments s’acumularan ràpidament a la badia, transformant-la en una llacuna d’aigües somes i estancades.

Aquesta transformació no és merament estètica. La creació d’una llacuna impactarà negativament la biodiversitat de la zona. Les aigües estancades tendeixen a reduir el nivell d’oxigen dissolt, afectant les espècies marines que depenen d’un entorn ben oxigenat per sobreviure. A més, la qualitat de l’aigua podria degradar-se, donant lloc a l’aparició d’al·lèrgies, plagues i altres problemes mediambientals greus.

Des d’un punt de vista econòmic, la conversió de la badia en una llacuna tindrà efectes devastadors. La imatge turística i econòmica de l’Ampolla i el Delta, depèn en gran manera del producte de més prestigi del país, i la badia és el seu lloc de naixement, aquesta mescla d’aigua dolça i salada que caracteritza el seu sabor al paladar. Sumat a això, convertir-la en una zona poc atractiva per a banyistes i navegants afectarà directament el sector turístic, amb la pèrdua d’ingressos per a comerços locals, restaurants i serveis d’allotjament. A més, el sector pesquer, que ja lluita per mantenir-se en un entorn cada vegada més desfavorable, podria veure’s seriosament compromès.

És essencial que el Ministeri reconsideri aquest projecte i busqui alternatives, de la mà de tècnics del territori, que no posin en risc el nostre entorn natural i econòmic.

Si bé és cert que la preservació del litoral és una prioritat, qualsevol intervenció hauria de basar-se en una anàlisi acurada de les conseqüències a llarg termini. En aquest cas, els beneficis de la deconstrucció del passeig marítim semblen insignificants en comparació amb els danys col·laterals potencials.

És hora que la veu del poble de l’Ampolla i del territori no siguin menyspreades un cop més, ni infravalorades per Madrid. El futur de la nostra badia, i per extensió, el futur de l’Ampolla i del Delta de l’Ebre, depèn de decisions informades i responsables. Desmantellar el passeig marítim sense tenir en compte les conseqüències ecològiques i econòmiques és un error que no ens podem permetre.

Caldria trobar solucions estructurals consensuades -tenint en compte que al Delta viu gent amb veu-, que promoguin un equilibri entre la conservació del medi ambient i el benestar del nostre Delta i la seva costa, sense sacrificar l’un per l’altre. I en el cas de l’Ampolla, calen representants que entenguin que no es pot ser el mort i el que porta el taüt al mateix enterrament, és a dir, no es pot expressar preocupació per la colmatació de la Badia i a la vegada donar suport a la destrucció del passeig de l’Arenal. Destrucció que només facilitaria i acceleraria el tancament del Fangar.

David Cervera Perelló
David Cervera Perelló
Regidor de Millorem l'Ampolla AM
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies