HomeEducacióUn treball sobre l’empresonament de set dones ampostines durant el franquisme, Premi...

Un treball sobre l’empresonament de set dones ampostines durant el franquisme, Premi de Recerca de Batxillerat Ciutat d’Amposta

MONTSIÀ // El treball de recerca  La lluita silenciada: el cas de set ampostines entre les reixes franquistes, de l’alumna Ariadna Tomàs Iborra de l’Institut Ramon Berenguer IV d’Amposta, ha estat reconegut amb el Premi de Recerca de Batxillerat Ciutat d’Amposta, que enguany arriba a la tretzena edició. L’accèssit també ha recaigut sobre una alumna del Ramon Berenguer IV i un treball de recerca sobre memòria històrica. En aquest cas, es va reconèixer el treball Memòria d’Agustí Maigí Ferré: exili familiar i treball forçat per a l’Alemanya nazi, de l’alumna de l’Institut Ramon Berenguer IV Montserrat Ferrando Sancho. Les guanyadores es van donar a conèixer dijous al vespre en un acte limitat d’aforament per la situació actual, en què només van assistir els i les alumnes participants amb 2 acompanyants, les directores i els tutors i tutores dels treballs dels dos centres amb batxillerat, l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la regidora d’Educació, Núria Marco, i una de les membres del jurat.

La recerca guanyadora, ’La lluita silenciada: el cas de set ampostines entre les reixes franquistes’ explica en què va consistir la repressió sobre la població republicana i, més concretament, els tipus de sistemes concentracionaris que s’hi van establir, amb els quals es va castigar els oposats i oposades al règim sotmetent-los i sotmetent-les a unes duríssimes condicions de vida. El treball es centra, però, en la figura femenina, la repressió afegida pel simple fet de ser dones i les presons dirigides a elles. La recerca finalitza amb la descripció de les presons femenines que hi va haver al territori català, centrant l’atenció en la presó de les Oblates de Tarragona, on van ser dirigides les dones ampostines. De cadascuna d’elles s’ha estudiat el motiu que va comportar el tancament, el procés penitenciari, que inclou el consell de guerra realitzat i la pena imposada, i l’alliberació, entre altres.

Quant a l’accèssit, ’Exili familiar i treball forçat per a l’Alemanya nazi. Memòria d’Agustí Maigí Ferré’, fa un recorregut per la història de vida de l’ampostí Agustí Maigí Ferré, un home que visqué la Guerra Civil a Espanya i la Segona Guerra Mundial. Durant aquest període d’entreguerres es va exiliar a França amb la seva mare i germanes per fugir de la repressió per la derrota en la Guerra Civil. Van marxar cap a França per buscar asil i després d’establir-se en un refugi en un poblet de les muntanyes franceses, Maigí va ser requisat pels alemanys i dut a un camp de treball forçat nazi per treballar per a una organització. Aquesta es deia TODT i tenia com a finalitat la construcció de material d’obra militar i fortificacions nazis. Després d’un temps, es va escapar del camp i a Bordeus va conèixer un personatge que va ser qui el va salvar.

Aquest reconeixement, que entrega l’Ajuntament d’Amposta i l’Institut d’Estudis Comarcals del Montsià, està dotat amb 400 euros i l’edició del treball en format llibre per a les recerques guanyadores. El Premi de Recerca de Batxillerat Ciutat d’Amposta vol reconèixer aquells treballs de recerca sobre aspectes relacionats amb Amposta, la comarca del Montsià i les Terres de l’Ebre. Enguany s’han presentat un total de vuit treballs.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 71

Últimes notícies