HomeEducacióUna dieta rica en polifenols millora el perfil glucèmic de persones grans...

Una dieta rica en polifenols millora el perfil glucèmic de persones grans amb risc cardiovascular

La diabetis tipus 2 afecta una de cada 11 persones adultes a nivell mundial i qui la pateix tenen més probabilitats de patir altres patologies no transmissibles com infarts, accidents cerebrovasculars o malalties renals. Se sap que aquesta malaltia es pot prevenir modificant factors de risc com el tabaquisme, el sedentarisme, el consum d’alcohol o una dieta poc saludable. La Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV-CIBERobn ha evidenciat en una recerca que seguir una dieta rica en polifenols millora el perfil de glucosa de pacients amb aquesta patologia. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista científica Antioxidants.

L’equip investigador va analitzar dades de les 5.921 voluntarisque participen en l’estudi PREDIMED-Plus. Són persones d’edat avançada amb sobrepès o obesitat i amb un risc elevat de malalties cardiovasculars. A l’inici de l’estudi i després d’un any de seguiment es va calcular la ingesta de polifenols a partir de qüestionaris de freqüència en el consum d’aliments. Els polifenols són uns compostos naturals que es troben a dietes saludables basades en el consum de cereals integrals, fruites, verdures, llegums i fruita seca, així com greixos saludables com l’oli d’oliva verge extra.

Foto de l’equip investigador que ha participat en l’estudi.

Els resultats van posar de manifest que les persones que consumien més aliments rics en polifenols, especialment d’algunes classes concretes d’aquests compostos com les flavolnes, els flavonols i els lignans, tenien uns nivells de glucosa més baixos. Quan s’analitzava de forma separada el consum de polifenols entre persones sanes i les que tenien diabetis o prediabetis, es va observar que el grup que va sortir més beneficiat del consum de polifenols va ser el de les persones amb prediabetis, que van presentar uns nivells de glucosa més reduïts.

Aquests resultats contribueixen a l’evidència que els compostos polifenòlics tenen un paper important en la prevenció i la millora d’algunes malalties cròniques com la diabetis.

El treball ha estat realitzat per l’investigadora Anna Tresserra Rimbau, professora de la Universitat de Barcelona i visitant de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV, pel catedràtic Jordi Salas-Salvadó i per Nancy Babio, professora agregada, tots dos també de la Unitat de Nutrició Humana del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV. Aquest equip forma part del Centre d’Investigació Biomèdica Xarxa de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBERobn) i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA). L’estudi s’ha dut a terme amb la col·laboració de personal investigador del consorci PREDIMED-Plus.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies