HomeSocietatUna enquesta conclou que la pandèmia no ha desestabilitzat els professionals a...

Una enquesta conclou que la pandèmia no ha desestabilitzat els professionals a l’Ebre

La pandèmia no ha provocat efectes especialment negatius en els àmbits laboral, psicològic i de salut dels professionals col·legiats de les Terres de l’Ebre, segons una enquesta duta a terme pel Col·legi de Psicologia per a la Intercol·legial de les Terres de l’Ebre, que integra des del 2020 un total de 18 col·legis de professionals.

L’enquesta ha rebut i analitzat les respostes d’un 10 % d’entre els aproximadament 3.500 col·legiats del territori i, no només no s’observa un impacte negatiu substancial, sinó que la majoria dels enquestats més joves consideren que la situació laboral ha millorat. En canvi, sense tenir en compte l’edat, la major part no té esta percepció i, de fet, més d’un de cada tres enquestats nega rotundament que hagen augmentat les seues oportunitats laborals.

De les respostes sí que s’inferixen petites tendències objectives positives, més enllà de les percepcions, com per exemple que entre els professionals hi ha actualment menys gent a l’atur (d’un 2,8 % a un 1,4 %) i més gent treballant a jornada completa (d’un 79 % a un 81 %) que abans de la pandèmia. També cal tenir present que prop de la meitat dels enquestats són professionals de la medicina i la infermeria, dos sectors amb molta demanda durant la pandèmia.

De l’enquesta també es desprenen, com no podia ser d’una altra manera, nous hàbits laborals, però que encara són minoritaris. El 7,4 % dels enquestats estan actualment teletreballant, mentre que no ho feien, en cap mesura, abans de la pandèmia, tot i que fins al 64 % reconeix que, si bé ha teletreballat durant la pandèmia, ara ja no ho està fent. Els canvis tampoc no han suposat una millora de la conciliació, segons la majoria de les respostes.

El 64% ha fet teletreball, però ara ja no en fa

Destaca una sensació majoritària que arran de la pandèmia es generen situacions més complexes a la faena o es patix més estrès, tant dins com fora del lloc de treball. Esta sensació és sensiblement major en les dones, que també tenen més nerviosisme i més ansietat. En canvi, la mitjana de les dades recollides diu que la gent, en este cas, els professionals, no se sent ni més sola ni més trista ni més insegura. Sí que predomina l’opinió que és difícil trobar cita mèdica quan es requerix.

Per edats, també es conclou que els joves són els que donen més voltes a les decisions i els que menys desaproven el fet d’haver-se relacionat menys amb la gent.

L’enquesta, segons recorda la vocal del Col·legi de Psicòlegs Montserrat Domènech, es va fer durant la sisena onada del coronavirus, amb la variant Òmicron com a protagonista creixent, i les respostes, de gent que viu o que treballa a les Terres de l’Ebre, es van recollir entre el 25 d’octubre de 2021 i el 3 de gener del 2022. Domènech subratlla que no s’hi inclouen dos dels sectors més afectats per la pandèmia, com són l’hoteleria i el comerç, perquè els seus professionals no tenen el paraigua de cap col·legi professional.

Si es vol fer una lectura més geogràfica, l’estudi, que es va presentar el 17 de juny a la seu del Col·legi de Periodistes a Tortosa, conclou que no s’observen diferències significatives per comarques.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 66

Últimes notícies