Un dels moments clau per a qualsevol estudiant de medicina és l’examen MIR (Mestre Intern Resident). Després de sis intensos anys de grau, aquesta prova determina si podran escollir l’especialitat a la qual es dedicaran i l’hospital en què passaran els anys de residència. Davant la fama de dura i complicada de la prova, el secret és preparar-la amb molt de temps i afrontar-la sense obsessionar-se ni posar-se més pressió del compte. O això és el que assegura Anna Mora, una de les millors dels 114 graduats i graduades en Medicina de la Universitat Rovira i Virgili que es va presentar a finals de gener a un examen que, al conjunt de l’estat, van fer més de 14.000 persones amb aquesta titulació, en què s’ofereixen 9.007 places en total. Dels 114 de la URV, 81 van quedar entre els 6.000 primers.
Anna Mora encara no ha acabat d’assimilar la posició obtinguda, la 29. Assegura que no s’ho esperava, malgrat que hi arribava amb un molt bon expedient acadèmic i que considera que va fer una bona preparació. “Vaig anar fent uns quants simulacres, i sempre m’anaven bé, i he sigut molt costant en l’estudi”, explica l’Anna, que assegura que ha afrontat tot el procés amb força tranquil·litat. Un problema de salut d’una persona molt propera, greu però amb bon final, la va ajudar a relativitzar la transcendència de la prova i, sense voler-ho, va fer que afrontés l’examen amb menys pressió. Això sí, li va impedir anar més sovint del que hauria volgut a la biblioteca, però a casa també va aconseguir un bon entorn de treball. Així, el dia de la prova se sentia ben preparada. “Està clar que no és el mateix que els exàmens del grau, o els simulacres, però la clau és anar-hi amb calma, i jo ho vaig poder fer”, afirma.
També la va ajudar a treure’s pressió el fet que la seva especialitat preferida, dermatologia, no és fàcil d’aconseguir, i per això va optar per no obsessionar-s’hi: “Sempre m’ha cridat l’atenció perquè és una especialitat molt àmplia, ja que té tant part mèdica com quirúrgica, però vaig pensar que si no hi podia entrar no passava res, n’hi ha moltes més que són interesants.” Finalment, però, podrà fer el que vulgui.
Aquests dies tots els graduats estan acabant de decidir l’especialitat a la qual es dedicaran i l’hospital en què faran la residència, que és la propera etapa que han d’afrontar -sol durar entre quatre i sis anys- per acabar de preparar-se per exercir la professió. Els hospitals fan jornades de portes obertes i els graduats i graduades els visiten i aclareixen dubtes. A l’Anna, que és de Deltebre, li han parlat molt bé de l’hospital de Sant Pau i Santa Creu de Barcelona, que ara mateix ocupa el primer lloc de les seves preferències. A finals d’abril tindrà lloc, per ordre de classificació en l’examen MIR, l’assignació de places per a la residència, que començaran al juny i que l’Anna espera amb molta il·lusió i motivació.