HomeSocietatUna parella d’Ulldecona inventa un giny per a facilitar la pràctica als...

Una parella d’Ulldecona inventa un giny per a facilitar la pràctica als amants del monopatí

MONTSIÀ // Salts més segurs i piruetes des d’una altra perspectiva. És el que proposen Germán Sistac i Emma Brunet, una parella establerta a Ulldecona que, després de molts anys de recerca, han creat i patentat l’Stakke, un artefacte per a millorar la pràctica del monopatí. L’any 2014, Sistac ja imaginava un aparell que li facilités l’aprenentatge sobre rodes, però no seria fins fa ben poc, i després de moltes interrupcions, que quedaria satisfet amb la forma, els materials i el sistema que desenvolupen l’Stakke.

“Tot va començar quan un adult que encara se sent nen decidix complir el somni que els seus pares sempre li rebutjaven: tenir un monopatí. Però amb 36 anys les coses ja no són tan fàcils d’aprendre, així que vaig adonar-me’n que si li afegia un pal al monopatí, com amb tants invents ja s’havia fet abans, seria més fàcil començar”, detallava el cap pensant del projecte, Germán Sistac, que afegia que “vaig comprovar si hi havia alguna solució d’estes característiques al mercat i vaig veure que no n’hi havia cap”. Un cop creat, però, ha vist també que no es limita només per als esportistes amateurs, sinó que també pot millorar la pràctica i fer-la més precisa i atrevida per als usuaris més avançats.

Cadascú a la seva manera, l’Emma, que és joiera artesana, i el Germán, que es dedica a l’enginyeria industrial, són dos artesans amb molta imaginació per a invertir en les seues disciplines particulars i, ara, en el projecte comú. L’Emma Brunet explicava que “este és el primer invent, però hem estat treballant de valent i encara queden unes quatre o cinc novetats que esperem que pugueu veure este 2021”.

Tornant a l’Stakke, el nom del qual prové de la fusió entre “stick” i “skate”, l’aparell, segons diuen, servix per a tots els monopatins del mercat, ja que consistix en una peça base d’unió que porta els forats a les mesures universals. “Cada usuari ha de tenir el seu propi monopatí, taula o longobard per a instal·lar i utilitzar l’Stakke. Sense haver de perforar res, només desmuntant quatre caragols que separen l’eix davanter del monopatí, es pot muntar la peça de l’Stakke en menys de cinc minuts”, detallava Brunet.

Un cop instal·lada la base, que expliquen que ja no s’ha de treure mai més perquè no influïx en l’ús del monopatí, només cal decidir si incloure o no el “pal” i començar a recórrer els carrers sobre rodes. Com a tret addicional, els dos creadors afegien també que gràcies a esta “base”, els amants dels salts i les piruetes sobre rodes poden també gravar tots els seus moviments afegint-hi una càmera a l’Stakke, així com afegint-hi una llum per als passejos nocturns. Quant al “pal”, realçaven que servix per a transportar el monopatí un cop acabada la pràctica.
 

El procés creatiu
Per a arribar aquí, però, la parella ha viscut un procés, diuen, llarg i costós. Sistac reblava que “vaig començar fa sis anys i sempre de forma interrompuda. Hem fet moltes proves i llençat a la brossa molts de prototips fins a arribar al model actual, tot per assegurar-nos que fos fiable al 100%”, ja que la seguretat de l’aparell és clau per al seu bon funcionament, així ho afegia Sistac: “Així com el savi Arquimedes va dir “dóna’m una palanca i mouré el món”, hem de tenir en compte que la nostra palanca fa un metre de llarg, i exercix una força brutal sobre el “joystick’ i la peça base en cada moviment de l’esportista, per això havíem d’estar molt segurs”, sentenciava el creador. Per a aconseguir este equilibri perfecte entre la lleugeresa i la resistència, la parella ha apostat per una solució de polímers i alumini d’alta qualitat.

Sistac i Brunet explicaven també que una de les primeres coses que van fer un cop segurs de l’invent va ser patentar-lo, un dels passos definitius que tota persona inventora ha de tenir en compte. “Va ser de les primeres coses que vam fer. Desgraciadament avui en dia hi ha gent que perd més temps en copiar les idees dels altres que en crear els seus propis dissenys”, tancava Sistac.

Tot i que actualment el projecte encara es troba en fase d’aprovisionament de matèria primera, els progenitors de l’Stakke auguraven que podran llançar la primera remesa cap a la primavera d’este any i obrir les comandes als cinc continents a través de la seua pàgina web Stakke 4 Boards (www.stakke4boards.com).  

Germán Sistac i Emma Brunet són els creadors de l’Stakke. | Cedida

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies