HomeSense categoriaUna sega retardada, per a una campanya de l’arròs atípica

Una sega retardada, per a una campanya de l’arròs atípica

EDICIÓ PAPER // El tràfec de tractors i màquines segadores pel delta de l’Ebre s’ha retardat enguany més de l’habitual i no ha estat fins ben entrat el mes de setembre que s’ha donat inici a la campanya de la sega de l’arròs. De fet, esta setmana encara s’acabaven de segar els últims camps d’arròs bomba, la varietat més primerenca. Tot plegat és conseqüència d’una campanya atípica que ha vingut marcada per dos factors: el retard en la sembra i l’impacte del temporal Glòria. “Ha sigut un any 2020 molt atípic. Ens vam trobar amb una primavera extremadament plujosa com mai havíem tingut i vam haver de sembrar gairebé quatre setmanes més tard de l’habitual”, ha explicat -en declaracions a Canal Terres de l’Ebre- Dani Forcadell, pagès i membre de la permanent d’Unió de Pagesos, que insisteix que este retard, ha fet que s’estiga segant entre 15 i 20 dies més tard de l’habitual. Tot fa preveure que enguany la campanya s’allargarà fins ben entrat el mes d’octubre. segons Forcadell no serà fins a acabada la campanya que es podrà avaluar l’impacte que este retard tindrà en la producció d’arròs, si bé ha assegurat que enguany els pagesos s’han trobat com a dificultat afegida el control de les males herbes. 

L’impacte del Glòria
També caldrà esperar que acabe la sega per a avaluar l’impacte del temporal Glòria sobre la producció de l’arròs. Esta serà la primera campanya de l’arròs al Delta després del pas del temporal que al mes de gener va inundar 2.500 hectàrees d’arrossars de l’hemidelta esquerre amb aigua salada. Molts pagesos van haver de treballar a correcuita per a poder condicionar els camps per a la collita i ara caldrà veure quina afectació tindrà sobre la producció la intrusió salina que van patir estos camps. Precisament el passat cap de setmana  consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va visitar una de les explotacions afectades pel Glòria a Deltebre. Es tracta d’una finca situada a prop de la platja de la Marquesa i que ja ha estat recuperada dels estralls que va patir amb el temporal i que ja estava preparada per a segar el passat cap de setmana. La consellera va qualificar d’un “gran miracle”, la recuperació dels arrossars del Delta vuit mesos després del pas del Glòria. Jordà va recordar que el Govern ha destinat un milió d’euros a les Terres l’Ebre, per a mitigar els efectes del temporal. “L’única finalitat -del paquet d’ajudes- era retornar la capacitat productiva a la zona, volíem que aquí s’hi tornés a fer arròs i avui venim a segar-lo”, va subratllar. 
 

Esta és la primera campanya de l’arròs després del pas del temporal Glòria

Bona producció i preu a l’alça
El president de la Cambra Arrossera del Montsià, Marcel Matamoros, també en declaracions a Canal Terres de l’Ebre, ha assegurat que en estos primers dies de sega “està sortint un arròs de molta qualitat i amb un rendiment molt bo” i és per això que s’espera que enguany la collita torne a ser molt bona quant a producció. De fet, s’espera que per tercer any consecutiu la collita puga situar-se per sobre de la mitjana de 125 milions de quilos. L’any passat va ser un any excepcional, ja que es va arribar als 140 milions de quilos i per a enguany es preveu també superar els 130 milions de quilos.

Pel que fa al preu de l’arròs, Matamoros reconeix que fa anys que està estancat, al voltant dels 290 euros/tona, i espera que enguany el preu vaja a l’alça. Este augment de preu vindria donat per l’increment de la demanda i del consum d’arròs que hi ha hagut durant la pandèmia per la Covid-19 i que gairebé hauria esgotat tot l’estoc d’arròs del país. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 80

Últimes notícies