HomeSocietatUnes 612 dones de l’Ebre i el Camp de Tarragona seran...

Unes 612 dones de l’Ebre i el Camp de Tarragona seran diagnosticades amb càncer de mama el 2022

El càncer de mama és el més freqüent i el que provoca més morts entre les dones de la demarcació provincial de Tarragona. Així ho afirma el Servei d’Epidemiologia i Prevenció del Càncer (SEPC) de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, que estima que unes 612 dones de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona seran diagnosticades amb esta malaltia, este 2022. Segons fonts de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, del total, un 20 % dels casos diagnosticats (122) seran dones de les comarques ebrenques.

Es tracta d’una malaltia de causa desconeguda, tot i que hi ha certs hàbits personals -com una prevalença més elevada de tabaquisme, consum d’alcohol, sobrepès, dieta pobra en vegetals i contaminació, entre d’altres- o alguns factors de risc biològics que poden augmentar la probabilitat de desenvolupar-la. Detectar-la de manera precoç, és a dir, en una fase de la malaltia molt inicial, quan encara no ha donat símptomes ni produïx molèsties, pot suposar el punt d’inflexió en l’evolució de la malaltia i en l’efectivitat dels tractaments, ja que és quan la seua aplicació és més efectiva, cosa que pot arribar a millorar els pronòstics i augmentar les probabilitats de curació. En este sentit, les mamografies són les proves de detecció precoç que compten amb més evidència de la seua efectivitat en la disminució de la mortalitat per càncer de mama.

 

Programa de detecció precoç

Cada dos anys, milers de dones són citades per a fer-se mamografies a través del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama, impulsat pel Departament de Salut als anys noranta, per a diagnosticar precoçment esta malaltia i reduir-ne la mortalitat. Així, segons les dades proporcionades pel SEPC, este 2022 s’ha convidat 91.915 dones de l’Ebre i del Camp de Tarragona, d’entre 50 i 69 anys a fer-se esta prova. De moment, el 66,7 % -unes 61.308 dones- s’han adreçat als centres hospitalaris per a fer-se mamografies; i s’han detectat, a través d’este programa, fins a 293 dones amb càncer de mama.

Si bé és cert que, actualment, la supervivència als 5 anys de les dones diagnosticades entre el 2010 i el 2014 s’enfila al 90 % en alguns estadis; encara n’hi ha un 10 % que no superen la malaltia. A més, la tendència de la incidència d’esta malaltia al llarg dels anys continua creixent: entre el 2006 i 2014 ha anat incrementant-se en un 1,5 % anual.

Este dimecres 19 d’octubre s’ha commemorat el Dia Mundial de la Lluita contra el Càncer de Mama, i per tal de visibilitzar la malaltia, Tortosa s’ha sumat a la campanya d’Ecovidrio ‘Recicla Vidre per Elles’, en què, al llarg d’esta setmana, s’han instal·lat dos contenidors de vidre de color rosa, davant del CAP El Temple, que representen dos pits i pretenen animar les dones a explorar-se contínuament. A més, este diumenge, la Ràpita acollirà la quarta Cursa de les Dones de les Terres de l’Ebre, que destinarà els diners recaptats a la Lliga Contra el Càncer.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 12 = 21

Últimes notícies