HomeEconomiaUnió de Pagesos demana articular la reserva de crisi per pal·liar els...

Unió de Pagesos demana articular la reserva de crisi per pal·liar els efectes de la sequera i de l’encariment de costos

Unió de Pagesos traslladarà aquest dijous al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, en el marc de la Taula Agrària, un seguit de propostes per tal de pal·liar els efectes derivats de les conseqüències en els mercats de la guerra a Ucraïna, als quals l’organització suma els provocats per la sequera, a més dels “els abusos de la gran distribució i l’agroindústria”.

El conflicte bèl·lic ha contribuït a disparar els preus de matèries primeres que utilitza el sector agrari, així com els combustibles i l’energia. Davant aquest context, Unió de Pagesos demana que s’articule la reserva de crisi, establir ajuts d’Estat “d’ampli abast” i un seguiment “rigorós” de la seguretat dels proveïments.

Les conseqüències de la guerra d’Ucraïna han agreujat encara més l’increment del preu de l’alimentació animal, dels fertilitzants i de l’energia. “Sumades a les de la sequera, juntament amb l’increment de danys de fauna salvatge i les gelades, ja apunten a una reducció important de la collita de cereals i farratges, a la qual, si no plou més, s’hi aniran sumant la resta de sectors, de secà i de regadiu, i la ramaderia”, adverteix Unió de Pagesos. Així mateix, insisteix a denunciar els “abusos a la cadena alimentària” i l’escalada del preu dels costos de producció (fertilitzants, energia, serveis, mà d’obra i fitosanitaris, entre altres).

Entre les mesures que planteja, hi ha l’articulació de la reserva de crisi per disposar de fons europeus, aixecar les obligacions de la diversificació de conreus i la superfície d’interès ecològic, incrementar el percentatge d’avançament dels pagaments directes i que estos es facen efectius tan aviat com ho permeta la normativa, així com de les mesures de desenvolupament rural. L’organització també demana habilitar un ajut d’Estat català directe per a les explotacions més afectades, en el cas que “ni el Ministeri ni la Comissió Europa reaccionen de forma adequada”.

Unió de Pagesos també demanarà una rebaixa de l’IVA de tots els béns i serveis que paga la pagesia, i que els fons no gastats en desenvolupament rural servisquen per a establir ajuts per recuperar el potencial productiu. A més, proposarà que es puga elevar, excepcionalment, el màxim de nitrogen orgànic permès en els conreus, d’acord amb les seues necessitats. Segons UP, la mesura permetria fer front al fort increment de preu dels fertilitzants químics nitrogenats, que han triplicat el preu respecte a la campanya passada.

L’organització agrària exposarà la urgència perquè l’Administració europea, estatal i catalana establisquen totes les mesures necessàries per a fer front a la situació que travessa el sector en general i especialment la pagesia professional. A la vegada, lamenta “l’oportunitat perduda” arran de la publicació dimecres del Reial Decret-llei 4/2022, de 15 de març, pel qual s’adopten mesures urgents de suport al sector agrari per causa de la sequera, ja que “és insuficient en mesures i les que conté són d’un abast molt limitat”.

Unió de Pagesos considera que “les mesures fiscals són insuficients, les mesures socials per a la pagesia de Catalunya són quasi nul·les, i les mesures financeres són insignificants”, dotades amb 12,7 milions d’euros per a tot l’Estat, cosa que implica que amb el màxim suport només pot auxiliar 1.000 de les 933.059 explotacions agràries de l’estat espanyol, assenyala l’organització agrària.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies