HomeSense categoriaUnió de Pagesos demana incloure als Pressupostos Generals de l'Estat l'ajut a...

Unió de Pagesos demana incloure als Pressupostos Generals de l’Estat l’ajut a superfícies per a la fruita seca i l’ assegurança de l’avellaner

TERRES DE L’EBRE // Unió de Pagesos reclama que el Ministeri d’Agricultura, amb la Generalitat, recuperin l’ajut d’Estat a superfícies de fruita seca de fins a 120,75 euros/ha que preveu la normativa comunitària, i que va deixar de pagar-se progressivament del 2012 al 2018. El sindicat sol·licita que es recuperi aquest ajut, especialment, per a l’ametller de baix rendiment i tradicional, davant la “greu situació del sector”. UP també vol que s’augmenti el pressupost destinat a les assegurances agràries de manera “suficient”, per tal que en la pròxima anualitat ja s’incorpori la nova línia d’assegurança de rendiments de l’avellaner. El sindicat ha presentat esmenes en la tramitació al Senat dels Pressupostos de l’Estat perquè s’habilitin aquestes mesures.

Unió de Pagesos reclama a les formacions polítiques la necessitat de recuperar l’ajut d’Estat a superfícies de fruita seca. El sindicat considera “urgent” rehabilitar-lo per a l’ametller de baix rendiment i tradicional, ja que “la greu situació del sector no permet esperar a que conclogui el debat i es concretin les mesures de la nova PAC, que s’aplicaran probablement a partir del 2023”.

El sindicat també ha presentat esmenes perquè els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per al 2021 incloguin la nova línia d’assegurança de rendiments de l’avellaner, la qual, segons UP, ha de permetre que molts dels danys no coberts actualment siguin indemnitzables, com ara les ventades de la primavera, sequera, i pluges persistents de finals d’estiu. “Si aquests danys haguessin estat inclosos a les pòlisses vigents, molts productors d’avellana no haurien patit tant les greus crisis del 2018 ni ara la del 2020”, denuncia el sindicat.

Catalunya disposa de 33.973 hectàrees d’ametller, segons dades del Ministeri d’Agricultura, de les quals 24.234 encara són en règim de secà, i 9.739, en regadiu. Malgrat les inversions del sector per millorar els rendiments productius de les plantacions mitjançant la instal·lació de reg, reconversió de varietats i la modificació dels marcs de plantació, la davallada de preu que pateix l’ametlla els darrers tres anys està portant a les superfícies de baix rendiment, sobretot en secà i en determinats regs de suport marginals, al límit de la rendibilitat, segons el sindicat.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

83 + = 93

Últimes notícies