El políptic de la Mare de Déu de l’Estrella, situat a la catedral de Tortosa, destaca per la seua qualitat formal, les seues referències i el missatge que transmet. Esta obra és considerada única dins de la producció artística del trescentisme català i està estretament vinculada al Trecento italià. No obstant això, la seua complexitat ha fet que romangués relativament poc conegut i l’estudi del retaule sempre ha estat un repte.
El retaule tabernacle de Santa Maria de l’Estrella de la catedral de Tortosa, editat dins de la col·lecció universitària Memoria Artium, està il·lustrat amb làmines dels detalls del moble litúrgic i s’endinsa en la història i les característiques d’esta obra d’art tan singular per posar a l’abast dels lectors noves reflexions i nous elements per continuar investigant-la.
El volum, editat per Licia Buttà, professora del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV), pertany a la col·lecció Memoria Artum, coeditada per diverses universitats catalanes, i fa tres lectures del retaule a partir de diverses perspectives.
En primer lloc, estudia l’obra des de les fonts, que ajuden a situar-la en el context litúrgic, vinculat a l’espai de l’altar major i a l’aparell escenogràfic que envoltava el moble. En segon lloc, analitza l’obra des de la tècnica constructiva i des de les evidències materials que testimonien les transformacions i les restauracions del retaule, uns canvis que han revelat dades que no s’havien publicat mai fins ara. I, per últim, s’aborda la qüestió iconogràfica i narrativa, així com el context social que en va determinar la funció i el significat dogmàtic: ensenyar i promulgar la veritable fe.