Veritat o mentida

…Tot depen del color del cristall en què mirem…, va escriure l’insigne poeta Ramón de Campoamor. Com diuen al meu poble, estic esgarrifat de sentir tantes barbaritats de persones que, desconeixent els temes, parlen i opinen de tot. Uns ho fan per covardia però els més perillosos són els que donen el seu parer sense estar als llocs i opinant de tal o qual o de més enllà.

Segons la cadena de televisió, diari o ràdio, diuen una opinió diferent o carreguen contra notícies que a la majoria no ens afecten però la qüestió és distraure el personal o, com diuen els castellans, marear la perdiz. En realitat, els diners ho compren tot, fins i tot les idees. Així doncs diaris com La Razón, El Mundo, ABC, OK diario, Voz Populi, o cadenes com 13 TV, La Cope…tiren cap al feixisme. Aquestos mitjans parlaran poc de la corrupció de l’anterior rei, contra la tirania de Marroc o la discriminació femenina d’Hongria i dels països àrabs. Tampoc s’allarguen molt contra el franquisme, nazisme o feixisme. Jo opino que el PP, Vox i Ciutadans són els mateix amb diferents collars. Casado que en 4 mesos va cursar quatre cursos de la carrera de Dret, i per tant deu tenir moltes mancances culturals i legals, ha dit que en Franco va venir ordre sense llei i en la República hi havia llei sense ordre (és clar per a ell la llibertat és caos). Vox també diu que els comunistes de la República de 1936 tenien txeques (presons per torturar), com si no fos legítim per a un règim democràtic defensar-se d’un colp d’estat militar. Volien que la democràcia posés l’altra galta com va dir el de Nazaret.

Per aquestos facciosos feixistes, ara l’actualitat és Cuba. La majoria, sense haver estat mai o molt poc, parlen de dictadura, de comunisme o de la pobresa. Aquestos cridaners (pagats pel clero, el capital o alguns militars) volem considerar que el comunisme d’aquest país és igual que el de Rússia, Corea, la Xina, el Vietnam o Laos. Estos últims en la cara paguen, sempre pareix que els deguin diners, van per la vida amb el cap baix amb poca alegria al rostre. Si algú viatja més que algun cop a Cuba veu que hi ha molta alegria pels carrers i aquella gent amb poca cosa es conformen. Jo els proposo que hi vagin i després expliquin el que veuen, no només la pobresa. Aquí tenim pobresa i, sobretot, molt poca cultura i…, com més va, més.

Vull remarcar que la majoria de cubans encara tenen al record l’època de la dictadura militar de Fulgencio Batista i la màfia americana. Llavors medicina i ensenyament per als rics i la majoria de pobres en la més absoluta ignorància i la bruixeria per curar-se. Vull recordar que un sistema sanitari i d’ensenyament com el dels “miserables” cubans no està ni als Estats Units del Nord. Als EUA has de tenir una assegurança mèdica i si tens una malaltia llarga et toca vendre la casa.

A Cuba hi ha una universitat per formar metges per a tot el Carib. Els països de Veneçuela, Equador, Guatemala, El Salvador, Nicaragua i Hondures envien els seus joves a cursar medicina allí. Com també ho fan nacions africanes com Nigèria, el Congo, Angola i altres del con sud africà. Els metges i les metgesses cubans/anes han arribat fins a les nostres contrades i demostren ser bons professionals i amb molta humanitat cap als pacients.

Quan el 1959 varen entrar aquestos tontos comunistes hi havia una taxa d’analfabets prop al 70% i passats 60 anys tenen un nivell d’universitaris superior percentualment al dels espanyols. És clar que allí no tenen la Universitat Rei Juan Carlos que regali màsters i carreres d’advocat en quatre mesos.

És cert que a Cuba hi ha pobresa. Com per tot el món, sigui una nació capitalista o comunista. Deixant de banda el Canadà, tot el continent americà està sota la misèria. Penseu als EUA la gent que dorm al carrer, o a l’Argentina, Perú, Xile, Mèxic, Brasil i un llarg etcètera que viu en fabeles o barracons…, o a l’ intempèrie.

No vull deixar de costat lo que he començat. La dreta espanyola, i molts ignorants d’esquerres, es traguen lo de la dictadura de Cuba però als moros ni tocar-los. El Marroc ens va donar pel feltre al Sàhara i ara, per culpa de les colònies espanyoles de Ceuta i Milla, ens toca dir que Marroc és un bon aliat i el refugi del fugitivo, els Emirats Àrabs, un país amic.

No oblideu que les majors cadenes hoteleres de Cuba són de les espanyes, algunes catalanes o mallorquines, Melià, NH, Barceló, etc. I també tenim inversions i són un gran mercat per a Espanya i Catalunya de marques industrials. Això no ho entén l’advocat del PP, sí ho va entendre Fraga Iribarne (fundador d’AP) que va invitar Fidel Castro a Galícia i també el “valentet” d’Aznar que el va visitar a Cuba.

Acabo de veure una notícia que demostra la gran democràcia que hi ha a les espanyes. No n’hi havia prou amb la presidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó. Ara, Roger Torrent, un altre president del Parlament, està investigat pels Tribunals per permetre debatre de la monarquia i l’autodeterminació. Ruc de mi pensava que els parlaments, al ser elegits pels ciutadans, eren democràtics. Uns parlaments iguals que els cubans, que també els elegixen els ciutadans. Aquell no i nosaltres sí! Açò serà gat!, diuen els valencians.

L’altra notícia, una entrevista a un cantant jove cubà. Ha dit que ara ja estan cansats de la Revolució cubana i no és tan bona com abans. Un periodista li ha preguntat si estan millor o pitjor que la resta de Sud-amèrica o països de Centreamèrica com Nicaragua, Hondures, El Salvador, Guatemala, l’Equador, etc. S’ha sufocat i no ha pogut aclarir molta cosa.

Jordi Casanova Giner
Jordi Casanova Giner
advocat i escriptor aficionat
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 69

Últimes notícies