HomeSocietatVÍDEO · Entitats ecologistes d'arreu de Catalunya critiquen la gestió de l'aigua...

VÍDEO · Entitats ecologistes d’arreu de Catalunya critiquen la gestió de l’aigua en la segona cimera social de la sequera

Més d’una vintena d’entitats ecologistes d’arreu de Catalunya van debatre dissabte en la segona cimera social de la sequera celebrada a Amposta, on criticaven la gestió de l’aigua de les administracions. Consideren que existeix una “manca de voluntat” per part del Govern per reduir els consums hídrics de la ramaderia intensiva i el sector turístic i exigeixen mesures “urgents i immediates” per protegir els cabals ecològics dels rius del país. En el marc de la campanya ‘D’on no n’hi ha no en raja’ s’han anunciat accions reivindicatives fins al juliol de l’any vinent, quan s’espera que es constitueixi el Pacte Nacional de l’Aigua. Entre altres propostes, convocaran mobilitzacions lligades a projectes com el Hard Rock o la Copa Amèrica.

La segona cimera social de la sequera ha aplegat representants d’entitats ecologistes a Amposta, al Montsià, on s’ha tractat la gestió que el Govern ha fet fins al moment dels recursos hídrics. “Això no és només sequera ni que no plogui, sinó que és un saqueig històric amb els negocis que hi ha amb l’aigua“, ha etzibat Dante Maschio, portaveu de la plataforma l’Aigua és Vida. En aquest sentit, ha reclamat mesures “urgents i immediates” que s’apliquin abans del futur Pacte Nacional de l’Aigua, previst pel pròxim juliol. Maschio ha anunciat que exigiran depuracions polítiques si s’entra en estat d’emergència al sistema d’aigües Ter-Llobregat. A la vegada, les entitats insten a proposar mesures de restriccions de consum no només a escala individual, sinó també industrial, especialment en el sector de la ramaderia intensiva i el turisme.

Així s’ha expressat el portaveu de la Coordinadora de la Salvaguarda del Montseny, Carles Lumeras, qui ha denunciat la “sobreexplotació” de l’aqüífer Montseny-Guilleries per part de les empreses embotelladores d’aigua i altres indústries properes. “És absolutament inaudit que molts pobles del Montseny portem molts mesos sense aigua, que han d’utilitzar aigua de cisternes per abastir-se perquè la majoria de les fonts s’han assecat“, ha alertat. En la mateixa línia, ha demanat que les administracions aprovin una moratòria de concessions d’extraccions d’aigua a les empreses que facin ús de l’aqüífer i alhora, s’encarregui un estudi científic independent per conèixer el seu estat real abans d’atorgar nous permisos.

Per la seva part, la portaveu del Grup de Defensa del Ter, Dolors Catalan, ha demanat un canvi de model agrícola i ramader per apostar per nous sistemes de neteja de les corts que requereixin menys recursos hídrics i contaminin menys. Paral·lelament, la portaveu de la Plataforma de l’Ebre (PDE), Matilde Font, ha insistit a aplicar mesures que propiciïn la baixada de sediments al riu i evitar la desaparició del Delta.

Una cimera per posar els pilars de la campanya ‘D’on no n’hi ha no en raja’

En aquest context s’ha presentat la campanya ‘D’on no n’hi ha no en raja’, que s’engega amb accions reivindicatives a partir d’aquesta tardor arreu del país. Amb aquesta iniciativa, les entitats implicades pretenen que el Govern escolti les seves propostes envers la gestió de l’aigua i s’equilibri la presència entre representants dels sectors econòmics i les entitats ecologistes en les taules territorials.

Entre altres propostes, les entitats prepararan penjades de cartells, sessions tècniques i xerrades que tractaran la problemàtica de l’aigua als diferents punts del país. També estan previstes mobilitzacions unitàries lligades a projectes com el Hard Rock, la Copa Amèrica Barcelona o la Ryder Cup de Golf.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 72

Últimes notícies