HomeEconomiaEls municipis del Montsià quantifiquen els danys dels aiguats esperant les ajudes...

Els municipis del Montsià quantifiquen els danys dels aiguats esperant les ajudes de Madrid

El Consell de Ministres ha aprovat declarar zona afectada greument per una emergència de protecció civil, l’antiga zona catastròfica, diferents territoris de fins a nou comunitats autònomes amb danys per fenòmens meteorològics, entre les quals les poblacions del Montsià afectades per la DANA del passat 3 de setembre.

Els ajuntaments d’Alcanar, Ulldecona, Amposta, la Sénia, Santa Bàrbara o Masdenverge havien formalitzat esta petició, segons recollia el Diari de Tarragona, i l’Ametlla de Mar i la Ràpita també s’hi podrien acollir, atesa la informació facilitada a Protecció Civil.

Els ajuts que se’n deriven els han de permetre fer front als quantiosos danys ocasionats pels aiguats en camins, finques, carrers, cases, infraestructures o equipaments. La part dels danys a l’agricultura va per altres canals. A més a més de l’impacte material, al conjunt de l’estat espanyol, la DANA del 3 i 4 de setembre va deixar un balanç de vuit persones mortes.

El ventall de subvencions directes preveu ajuts a particulars de fins a 18.000 euros (en el cas de la mort d’un familiar) i amb topalls d’entre 2.580 i 15.120 euros per pal·liar pèrdues materials, mentre que els ajuts als ajuntaments en concepte d’actuacions “inajornables” preveuen cobrir entre el 50 % i el 100 % d’estes despeses.

Des dels ajuntaments es demana celeritat a les administracions superiors per donar resposta a les necessitats de les zones afectades. En el cas de Catalunya, com la Generalitat té les competències en emergències, els consistoris han d’esperar que el Govern català signe en conveni amb l’Estat i publique l’ordre d’ajuts corresponent. Fins ara, el que han fet els ajuntaments ha estat fer balanç dels danys.

L’Ajuntament d’Ulldecona ja té sobre la taula una primera valoració i segons ha apuntat l’alcaldessa, Núria Ventura, a EbreDigital, la primera estimació de les destrosses puja a 1,8 milions d’euros. “Més de 200.000 metres quadrats de camins de titularitat municipal s’han vist afectats. N’hi ha més, però són lligallos dependents de la Generalitat”. A més, també cal comptabilitzar els desperfectes produïts a la depuradora de les Ventalles i els accessos als Abrics de l’Ermita, on es troben les pintures rupestres declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO.

Per la seua banda, Alcanar tenia previst acabar esta setmana les últimes obres de reparació dels camins afectats pels aiguats del 2018. Els últims treballs s’han fet al sector D, un bloc de camins rurals que també van patir l’impacte de les pluges torrencials del 2021. En concret, s’ha pavimentat el Camí dels Castellans i Ramal dels Castellans, Camí dels Pedregars, Camí de Sant Jaume i Camí de la Selleta. L’alcalde Joan Roig ha recordat que els treballs s’han allargat perquè les ajudes per l’emergència de 2018 van trigar tres anys a arribar i ha calgut destinar recursos propis per arreglar els camins de terra afectats, que van quedar exclosos de les subvencions. El municipi ha rebut dos milions en ajuts, però els desperfectes de 2018 i 2021 ascendixen a 11 milions.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies