L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, assegura que el consistori esperarà la resolució judicial sobre el monument franquista de l’Ebre per saber com actuar, si es podrà retirar i si es resol la qüestió de la propietat, saber “exactament de qui és“. Tot i reconèixer, en una entrevista a l’ACN, que la Generalitat es va “precipitar” en anunciar la retirada sense “tenir-la lligada legalment“, el batlle de Tortosa vol “deixar de mirar al passat” i solucionar-ho. “Que d’una vegada per totes passi a la història i no generi més mala imatge de Tortosa“, ha dit. Jordan també defensa que Tortosa ha d’exercir “una capitalitat solidària” que no “ofengui” i lideri projectes com la millora del servei ferroviari, la indústria, el comerç o el nou hospital.
La proposta Jordan, al capdavant del govern municipal de coalició de Movem-PSC i ERC, és construir una passarel·la entre sobre la pilastra de l’antic pont de la Cinta, on està construït el monument franquista de l’Ebre, unir els barris de Remolins i Ferreries amb aquesta nova infraestructura per a vianants. És, de fet, el projecte amb més consens a la ciutat de Tortosa, però fer-la possible requereix primer desmantellar el monòlit i aclarir la propietat d’aquest suport.
Jordan s’ha compromès a treballar “amb les administracions superiors” per aconseguir aquest projecte, com també les reclama per fer front al cost de la retirada del monument franquista. Com “el cost és elevat” – la Generalitat el va quantificar fa dos anys en 200.000 euros -, el consistori de Tortosa demana que l’assumeixin altres institucions, encara que la nova llei catalana de memòria de democràtica, en tràmit parlamentari, reclami als ajuntaments que retirin els símbols franquistes de l’espai públic.
L’alcalde de Tortosa aposta per acabar amb una polèmica que projecta una “mala imatge de la ciutat de cara a fora, que massa vegades ha donat perquè no s’entén fora de la ciutat“, ha dit. Jordan opta perquè el monòlit es “reconverteixi” i es mostri alguna part o sencer en un centre d’interpretació vinculat a la memòria democràtica i la Batalla de l’Ebre, la guerra civil espanyola. “Hem d’acabar amb aquesta ferida que tenim“, ha conclòs.
Capitalitat sense “superioritat”
L’alcalde de Tortosa defensa que la ciutat ha d’exercir “de capital de les Terres de l’Ebre“, “que és pel seu pes econòmic, demogràfic, de serveis i de comerç“, però l’alcalde Jordan vol impulsar “una capitalitat solidària, sense ofendre ningú des d’un punt de vista de la superioritat“. “El lideratge i la capitalitat ha de servir per tenir un nou hospital, més serveis ferroviaris, l’ampliació del Catalunya Sud o des de punt de vista turístic“; ha resumit.
El retorn dels Euromed, que les Terres de l’Ebre tornin a tenir trens ràpids per connectar amb el Camp de Tarragona i Barcelona, és una de les qüestions que es van posar sobre la taula en la visita del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, de dilluns passat. L’alcalde de Tortosa assumeix que la capitalitat significa reclamar més trens per la ciutat, però també que les Terres de l’Ebre tinguin una “estació central” – a l’Aldea – on parin els Euromed o que garanteixi la intermodalitat.
La defensa de l’Ebre
L’Ajuntament de Tortosa també està decidit a liderar la defensa del riu Ebre, sobretot ara que partits com Vox desperten el fantasma del transvasament. “La discussió no és el cabal ecològic o els diners que es posen per evitar la regressió del Delta, el debat és si tornaran als plans dels anys 90 i 2000 i és evident que necessitem un govern aliat tant a l’Estat com a Catalunya“, ha reclamat l’alcalde progressista.
Govern progressista a Madrid
Reconeix que els resultats del 23-J seran determinants per a la capital ebrenca i anima els ciutadans “a votar les forces progressistes” perquè “Tortosa i Catalunya s’hi juguen molt“. “Com a ciutat, tindre un govern amb qui puguem dialogar, treballar i aconseguir inversions és molt important davant d’un govern del PP i Vox que evidentment no invertiria en la nostra ciutat i que seria molt negatiu també per a Catalunya“, ha conclòs.