HomeSocietatVÍDEO · La prova de sirenes del Camp de Tarragona i les...

VÍDEO · La prova de sirenes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre inclourà alertes mòbils i englobarà 189.500 persones

La prova de sirenes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, prevista pel 24 d’abril al migdia, inclourà alertes mòbils i englobarà unes 189.500 persones. En total sonaran 49 sirenes del sector químic de Tarragona i tres a Flix i Campredó. Protecció Civil pretén familiaritzar la població amb el so de confinament i els protocols en cas d’emergència. “Desitgem que la prova, pel fet de ser sistemàtica, no es converteixi en un element rutinari i la gent la normalitzi fins al punt de no fer-ne seguiment. És important que tothom dediqui aquells minuts en pensar com hauria d’actuar en un cas real“, ha afirmat el subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado. Sis escoles ebrenques i disset del Camp de Tarragona es confinaran durant la prova.

La prova de sirenes tindrà lloc dimecres vinent, 24 d’abril, a les dotze del migdia. Es tracta de la primera que es farà enguany al conjunt de Catalunya i que en aquesta ocasió, tindrà un abast de dotze municipis inclosos en el Plaseqta i dos a les Terres de l’Ebre.

Concretament, es tracta de Constantí, el Morell, els Garidells, els Pallaresos, la Canonja, la Pobla de Mafumet, Perafort, Reus, Tarragona, Salou, Vila-seca, Vilallonga del Camp, Flix i Campredó (Tortosa). En aquestes localitats s’activaran 52 sirenes, la majoria de les quals situades al Camp de Tarragona. Protecció Civil calcula que la prova afectarà unes 185.000 persones del Camp de Tarragona i unes 4.500 de les Terres de l’Ebre, si bé l’enviament d’avisos mòbils pot variar, ja que dependrà de la presència de persones en l’entorn on es dugui a terme la prova.

Com a novetat, Protecció Civil ha posat especial èmfasi en l’afectació que puguin tenir tant les sirenes com els avisos mòbils a diferents col·lectius de la societat, com és el cas de persones amb hipersensibilitat al so, trastorns mentals, trastorns de l’espectre autista o persones altament sensibles. En aquest context, s’ha reforçat el contacte amb associacions que tracten aquestes persones, a més d’entitats veïnals de la zona per donar a conèixer el procediment de la prova.

L’exercici, que tindrà una durada aproximada de quinze minuts, preveu ajudar la població a familiaritzar-se amb el so que emeten les sirenes de risc químic, així com els protocols que cal seguir en cas d’emergència. En aquest context, des de Protecció Civil han recomanat a les persones afectades que segueixi les pautes d’autoprotecció. Alhora, s’ha confirmat la participació en el confinament que duran a terme les disset al Camp de Tarragona, les dues escoles de Campredó, les quatre de Flix i el complex educatiu de Tarragona.

Més enllà d’ajudar a la familiarització amb el so de les sirenes de risc químic entre la població, la prova també pretén posar en pràctica l’activació de les sirenes per part del CECAT, així com l’enviament de les alertes mòbils. També es comprovarà tant els radis de percepció del so de les sirenes com el grau de coincidència de les zones de cobertura de l’enviament d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils i de les sirenes de risc químic. És per això que, com és habitual, un cop es doni per finalitzada la prova, es demanarà a la població que completi una enquesta en línia per registrar-ne l’abast.

A l’espera de concretar nous simulacres generals després de l’estiu

La prova de sirenes d’aquest dimecres serà la primera que es farà enguany, però la voluntat és que després de l’estiu es repeteixi un simulacre general, previsiblement centrat en el polígon nord del complex químic de Tarragona. De moment, s’està treballant l’escenari d’aquest simulacre, que es pretén repetir anualment. Pel que fa a la prova de sirenes, està previst que en els pròxims mesos es facin a les comarques del Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès, Aran, Bages, Berguedà i la Selva.

575 nous sensors de risc químic

En el marc de la presentació de la prova de sirenes, Protecció Civil ha confirmat que de cara a finals d’any, es preveu que s’instal·lin 575 sensors de risc químic al voltant del polígon nord i sud químic de Tarragona. Segons el delegat del Govern a Tarragona, Àngel Xifré, podrien estar operatius durant el primer semestre de l’any vinent.

Paral·lelament, i coincidint amb el quart aniversari del trasllat de la gestió del Plaseqta al Camp de Tarragona, Xifré ha posat en relleu la proximitat i la rapidesa en la comunicació que ha promogut aquest canvi amb els municipis i la població que hi viu en casos d’emergències.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 16

Últimes notícies