HomePolíticaVÍDEO · Sánchez promet mantenir els compromisos adquirits amb ERC en el...

VÍDEO · Sánchez promet mantenir els compromisos adquirits amb ERC en el passat mandat i reformar el finançament

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha traslladat quatre compromisos “oberts” de cara a l’inici de la legislatura de la política catalana. En el marc de la clausura del Cercle d’Economia, ha garantit que mantindrà els compromisos adquirits amb ERC en el passat mandat com la condonació del deute i els traspassos; abordarà la reforma del sistema de finançament, redoblarà la inversió en infraestructures i el seu govern respectarà la història i la cultura catalana. Pel que fa a l’escenari que s’obre després de les eleccions catalanes del 12-M, Sánchez ha insistit que “tots els camins condueixen i passen per Illa“. I ha afegit que el pròxim Govern es decidirà a Catalunya “segons les necessitats i demandes de la societat catalana“.

Sánchez interpreta que, amb els resultats del 12-M, la ciutadania catalana ha dit que “s’implicarà” en el progrés i la construcció de l’Espanya plural. I davant d’Illa, present a primera fila, ha reivindicat que “no és possible un govern a Catalunya sense la participació del PSC“. “Tots els camins passen per Illa i tots els camins arriben a Illa. Estic convençut que trobarà el millor camí per fer avançar Catalunya“, ha conclòs. En aquest sentit, s’ha mostrat convençut que Catalunya “obrirà un nou temps” de la mà d’Illa per superar “l’estancament polític“.

El president espanyol ha aprofitat la seva participació en el fòrum econòmic per explicar els seus compromisos de cara al futur govern català. En primer lloc, ha garantit que el govern espanyol respectarà la història de Catalunya, la seva història i llengua. En segon lloc, ha assegurat que el seu executiu “redoblarà” la inversió en infraestructures sense donar xifres. I ha posat com a exemples, l’impuls del Corredor Mediterrani i l’esforç inversor en Rodalies Renfe.

La tercera promesa de Sánchez fa referència a mantenir els compromisos adquirits en el passat mandat. I ha tingut paraules d’agraïment especialment per a ERC. “Tot i la distància amb ERC, vull reconèixer el treball i la cooperació d’Aragonès i d’ERC“, ha afegit. I finalment, en quart lloc, s’ha compromès a millorar el sistema de finançament.

Pel que fa al finançament, el president espanyol ha assegurat que s’abordarà de manera bilateral amb la nova administració catalana i també de manera multilateral en el marc del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF). En aquest context, ha fet una crida a no caure en el “greuge territorial”. Segons ha argumentat, “tots els territoris estan connectats i milloren la seva capacitat econòmica si la resta de territoris tenen els suficients recursos“. I ha reivindicat que l’Estatut “dona moltes palanques per millorar l’autogovern“.

Tot i admetre que el debat és “complex” també ha afegit que és necessari perquè el model de finançament no es renova des del 2019.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 41 = 50

Últimes notícies