HomeSense categoriaVints anys d’una lluita vigent

Vints anys d’una lluita vigent

EDITORIAL // La plataforma en Defensa de l’Ebre va celebrar el 2018 la seua majoria d’edat i enguany ha recordat el 20è aniversari de la seua constitució, un 15 de setembre en un acte sorprenentment multitudinari a l’auditori de Tortosa, en una imatge simptomàtica de l’èxit de convocatòria que assoliria l’entitat en els anys següents.

La plataforma, des d’aleshores, ha mantingut sempre el mateix discurs, des de la mateixa coherència ideològica, amb un fonament conservacionista en l’origen però amb una reivindicació de progrés per al territori en el fons, sempre a punt per a recordar que l’aigua de l’Ebre havia de servir i ha servit en algun cas per a enriquir altres territoris en detriment de l’emissor. Només cal veure el desenvolupament assolit en matèria industrial pel Camp de Tarragona a partir del 1989 quan s’aprova la llei del minitransvasament.

La PDE ha matisat en els darrers anys la lluita antitransvasista contra l’especulació per a tornar a posar l’accent en l’origen ecologista, reclamant més aigua i sediments per al tram final del riu davant d’uns plans de conca que, un rere l’altre, només tenen en compte l’estat de salut del Delta quan ja han blindat tota la resta d’usos i bosses d’aigua a tota la conca. I, aleshores, és clar, queden les engrunes. Actualment està en fase de discussió el Pla hidrològic de conca de l’Ebre per al període 2021-27 i no hi ha gaires indicis que supose un punt d’inflexió en la planificació estatal. Veurem com s’acaba resolent.

Però el que volem dir novament és que, si bé la lluita transmet una alerta ecologista, es tracta en el fons d’una crida a la supervivència no només física d’una terra deltaica, sinó també d’un model socioeconòmic i d’una manera de viure i moure’s pel territori.  Per això, perquè el discurs de la PDE sempre ha anat més enllà de l’ecologisme i, sobretot, perquè ha estat capaç de marcar un punt d’inflexió en l’articulació identitària de les

Terres de l’Ebre, ha rebut sempre l’admiració i la complicitat de molts agents i les rentades de cara de part de partits polítics dels espais més diversos, tot i que, a l’hora de la veritat, la PDE mateix avisa després de 20 anys que cap força política ni cap govern ha estat fins ara a l’altura de les circumstàncies.
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 15 = 21

Últimes notícies