HomePolíticaVist per a sentència el recurs contra la descatalogació del Monument a...

Vist per a sentència el recurs contra la descatalogació del Monument a la Batalla de l’Ebre de Tortosa

La causa oberta contra la descatalogació del Monument a la Batalla de l’Ebre de Tortosa arriba a la recta final després que el procés haja quedat vist per a sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Es tracta d’una de les principals causes judicials que ha paralitzat les tasques de retirada del monòlit, iniciades per part de la Generalitat de Catalunya l’any 2020, i que van quedar estancades després que els diferents processos administratius -com la descatalogació i l’atorgament de la llicència d’obres- fossen impugnats via judicial per part de diferents entitats.

El recurs presentat davant del TSJC reclama la nul·litat de l’aprovació de la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Tortosa per part de la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre, un canvi al que va donar llum verda el ple de l’Ajuntament amb el suport de tots els grups polítics, excepte pel vot en contra de Ciutadans. Esta modificació va excloure el monument a la Batalla de l’Ebre del Catàleg d’edificis i conjunts urbans i rurals de caràcter històric artístic i ambiental de la ciutat i municipi de Tortosa, una llista, aprovada l’any 2007, que figura com un dels documents inclosos en l’àmbit del POUM i que inventaria els béns que cal protegir de la ciutat.

Al catàleg, el monòlit hi apareix llistat com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, i, per tant, definit amb un valor “historicoartístic notable”, tal com es desprèn del mateix text.

El recurs presentat contra la descatalogació per part de dos entitats, al·lega que la decisió d’excloure el monument del catàleg respon només a motivacions polítiques, perquè no s’ha produït cap canvi substancial en l’estructura que n’haja fet perdre el valor patrimonial o que n’haja alterat la forma original, i que per tant no es pot justificar que es retire de la llista de patrimoni que cal protegir de la ciutat. En la demanda, les dos entitats també defensen que el monòlit complix els requisits que marca la Llei de memòria històrica, i que la modificació del POUM per a poder tramitar la retirada de l’estructura és un frau de llei.

 

Procés determinant

La decisió per part del TSJC podria ser clau per a desbloquejar o posar punt i final al procés de retirada, perquè actualment encara queda pendent de resolució el recurs presentat al Jutjat Contenciós Administratiu n.2 de Tarragona contra la licitació i l’atorgament de la llicència d’obres per part de la Generalitat per a començar amb les tasques de retirada del monòlit. La jutgessa de Tarragona va ser la primera de decretar les mesures cautelars que van truncar el calendari que el Govern català tenia previst per a desmantellar el monòlit franquista, per a després ordenar la suspensió de la causa oberta a Tarragona, en espera que el TSJC es pronunciés al voltant de la descatalogació.

Alejandro Hernandez, advocat del COREMBE -una de les entitats demandants-, ha explicat que “a la mateixa licitació de les obres i la llicència ja es fa menció que si el monument està catalogat no es podrà retirar, i per tant, si finalment el TSJC acaba declarant la nul·litat de la descatalogació, seria determinant per a la resta de processos”.

Un cop dictada la sentència per part del TSJC s’obren dos possibles escenaris. En cas que el tribunal falle a favor d’anul·lar-ne la descatalogació, la Generalitat podria interposar encara un recurs, perquè la sentència no serà ferma, mentre que si valida la modificació del POUM per part de l’Ajuntament de Tortosa i la CUTE, el procediment esmentat anteriorment al Contenciós Administratiu de Tarragona contra la llicència i la licitació de les obres seguiria endavant.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies