453 llocs de treball

Quatre-centes cinquanta tres són les persones que a 31 de gener d’enguany estaven treballant a les empreses ubicades als portals de ciutat de Tortosa. Per tant, més de 400 famílies avui tenen un lloc de feina, gràcies a les actuacions que vam fer als Portals. Aquests tres plans parcials, els vam impulsar i desenvolupar a partir del 2007 des de l’Ajuntament de Tortosa. Aquests llocs de treball són possibles perquè, a diferència del que havia passat fins aquell moment, el Govern municipal vam considerar prioritari generar sol comercial, i industrial en condicions al nostre municipi. Desenvolupar urbanísticament aquests terrenys a l’entrada de la ciutat ha possibilitat durant aquests anys posteriors la implantació d’activitats que fins al moment no es podien instal·lar, ja que no es disposava de terrenys, per falta de visió, i ambició, per part de l’anterior Govern municipal, i ara curiosament alguns volen revifar. Amb aquella actuació, desenvolupant els dos pals parcial dels portals (Nord i Centre), i fent les modificacions necessàries per desenvolupar el Pla parcial porta de ciutat el 2014, vam fer possible la implantació a Tortosa de comerços de referencia. Ara, cal recordar que alguns fins el 2007 havien estat valorant seriosament la implantació a altres municipis, per no disposar de terrenys a la ciutat. Amb aquestes actuacions vam fer possible que s’implantessin al nostre municipi empreses com, per exemple, Decathlon, Mercadona, Norauto, Mcdonals, Aldi, Leroy Merlin, Esclat Bon Preu, Saltoki, Carglass i, recentment, Burger King, i Primaprix, properament. A la vegada, empreses locals, com, per exemple, Ferreteria Garcia, Llatje Electrohidràulica, Bacallaners Sorolla o Canal Terres de l’Ebre, han pogut, amb aquestes actuacions, establir-se als portals o millorar les seves instal·lacions. Quan parlem de tenir projecte de ciutat, també vol dir tenir un projecte de creixement econòmic, i afavorir l’establiment de noves activitats i la generació de llocs de treball. I, per fer-ho, cal creure-hi, tenir els coneixements, la voluntat i treballar-hi decididament.

El 2007, quan vam arribar al Govern municipal, ens vàrem trobar que teníem un polígon industrial Catalunya Sud, amb molt de terreny disponible, però un polígon que no disposava de subministrament de gas, ni d’una xarxa de distribució elèctrica suficient, ni de fibra òptica, i disposava d’un subministrament molt deficient i ridícul d’aigua, amb una concessió limitada del CAT i amb uns preus molt poc competitius. L’any 2010, l’Ajuntament de Tortosa, amb la col·laboració de la Generalitat, va aconseguir 4,5 milions d’euros dels fons estatals per a la reindustrialització, per dotar de tots aquells serveis el Catalunya Sud.

Des del 2011 i fins el 2013, l’Ajuntament, sent regidora d’Urbanisme Meritxell Roigé, va executar aquestes obres i millorar la instal·lació elèctrica, va dotar d’aigua, amb pous propis, gas, així com de fibra, el polígon, i vam fer possible que els terrenys del Catalunya sud, fossin realment, uns terrenys industrials amb els serveis necessaris. Aquestes actuacions, van fer possible que malgrat el context de crisi econòmica, el 2017 s’instal·lés la multinacional americana Jabil. Ja amb Meritxell Roigé com a alcaldessa, el 2021, i en plena pandèmia, les gestions iniciades anys enrere van suposar la implantació de la multinacional francesa Florette. L’any 2022, i gràcies a les gestions liderades per Meritxell Roigé i l’equip municipal, s’ha produït la inversió industrial més important de les darreres dècades al nostre territori, amb més de 350 milions d’euros, la planta de la multinacional austríaca Kronospan. En totes aquestes implantacions també vull esmentar el rellevant paper de Matilde Villarroya, membre del nostre equip de Govern municipal fins el 2015, i posteriorment directora general d’Indústria, i secretària d’Economia de la Generalitat fins el 2022. El 2023, fa poques setmanes, l’alcaldessa i l’empresa multinacional catalana Lucta van anunciar una nova implantació industrial al Catalunya Sud. I estic segur que no serà l’última. Nomes aquestes quatre empreses suposen més 500 llocs de treball directes i més de 1.600 llocs addicionals indirectes.

És sabut que els llocs de treball a l’activitat comercial i industrial els creen les empreses, i no les administracions. Però, igual de cert és que si l’administració, i en especial l’Administració municipal no fa el treball de generar el clima de confiança, les condicions urbanístiques, els incentius fiscals i els sòls comercials i industrials amb condicions competitives, les empreses s’ubiquen en altres indrets, i els llocs de treball es creen en altres territoris. I per això han d’existir governs municipals com el de Tortosa al llarg dels últims anys, que tinguin com a prioritat aquests aspectes, i que tinguin la capacitat de materialitzar-ho. Cal tenir present que això no sempre ha estat així, i molt menys amb governs pretèrits com els que alguns volen repetir, que sols saben crear llocs de feina incrementant el nombre de treballadors públics municipals, com ja va quedar acreditat.

Estic segur que a Tortosa no voldrem tornar enrere. Les properes eleccions municipals també van d’això, de l’impuls de l’activitat econòmica i la creació de llocs de treball. Sabem que quan es vota, es bo tenir memòria.

Ferran Bel Accensi
Ferran Bel Accensi
alcalde de Tortosa 2007-2018
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 41

Últimes notícies