HomeSocietatAcció climàtica reforçarà la protecció perimetral de les basses del Delta davant...

Acció climàtica reforçarà la protecció perimetral de les basses del Delta davant l’increment del nivell del mar

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural durà a terme un ambiciós projecte per a reforçar el perímetre de tres llacunes del delta de l’Ebre i protegir-les davant l’increment del nivell del mar. Hi ha previst actuar en un total de 58 quilòmetres de perímetre a les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada, a l’hemidelta dret, i de la llacuna del Canal Vell, a l’hemidelta esquerre.

Es faran diferents accions, com reforçar els espigons de guarda ja existents, crear-ne de nous i també crear canals perimetrals o elevar els camins laterals existents. L’objectiu és que les basses puguen absorbir fins un increment del nivell del mar de 50 centímetres i evitar-ne el sobreeiximent i que puguen inundar els camps d’arrossars limítrofs a les basses.

“És una obra necessària que ha de permetre la lliure entrada de l’aigua del mar a les basses, necessari per al seu equilibri ecològic, però assegurant que, en cas de pujada del nivell del mar, no hi haja cap episodi d’inundació en els camps laterals, ja que són les parts més fondes del Delta”, ha explicat la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà.

La inversió prevista en este pla és de 4,9 milions d’euros i les obres s’allargaran entre els anys 2022 i 2023, ja que s’hauran de respectar els períodes de nidificació d’ocells de les llacunes.

 

Reforç d’espigons i ampliació de perímetre

El Pla preveu reforçar els espigons a la Tancada i l’Encanyissada, ja que els actuals es troben molt debilitats, i ampliar la protecció a tot el perímetre. Els espigons es reforçaran amb la sorra lateral de les basses i s’elevarà l’estructura en 50 centímetres. A més, els nous espigons tindran una amplada de 4 metres.

En totes estes estructures es generarà la creació de vegetació per a reforçar-ne la resistència. “Els espigons existents tenien menys alçada i s’havien anat desfent amb l’onatge”, ha explicat Jesús Gómez, director territorial del departament d’Acció Climàtica. Este “deteriorament” de les estructures ha fet que en alguns casos esta protecció tingués poca alçada i també poca amplada, “similar a la d’un cordó d’arrossar, i això no permetria suportar un increment considerable del nivell del mar”.

En el cas de l’Encanyissada, a més, l’acció prevista generarà un petit canal lateral per on es distribuirà aigua dolça a la llacuna. En total s’actuarà sobre un tram de 35 quilòmetres.
En el cas de la bassa del Canal Vell l’actuació se centra en la part nord i oest de la llacuna, on s’elevaran els camins perimetrals ja existents. A la part nord, la zona més sensible de la bassa, també s’hi planteja la construcció d’un espigó de protecció. S’actuarà sobre un total de 13 quilòmetres, ampliables a 10 més si es considera necessari. A la part est hi ha prevista una actuació del Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Este pla de reforç de les llacunes del Delta s’ha fet amb el suport i el consens de totes les parts implicades: comunitats de regants, pescadors, caçadors i el Parc Natural del delta de l’Ebre. La Consellera Jordà, ha assegurat que si bé esta actuació “no és l’actuació més urgent que necessita el Delta, sí que és cert que és una actuació extremament necessària i prioritària per als pròxims anys”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 28

Últimes notícies