HomeAgriculturaAgricultura presenta una guia per garantir un espigolament segur a totes les...

Agricultura presenta una guia per garantir un espigolament segur a totes les parts implicades

El Departament d’Agricultura ha presentat una guia per garantir un espigolament segur a totes les parts implicades. L’espigolament és una pràctica que consisteix en recol·lectar els aliments que han quedat al camp després de la collita principal o de les collites sembrades no recollides, amb l’autorització prèvia del titular de l’explotació. Durant l’any 2019, la Fundació Espigoladors va espigolar o recuperar a Catalunya 235.202 quilos d’aliments, que han permès evitar 114.073 quilos d’emissions de CO2 i estalviar 151 milions de litres d’aigua. La guia s’ha presentat coincidint amb el primer Dia Internacional de la Conscienciació sobre Pèrdues i Malbaratament Alimentari designat per la FAO, que es commemora el 29 de setembre.

La Guia de bones pràctiques per a un espigolament segur, que el Departament ha encarregat a la Fundació Espigoladors, i que ha comptat també amb la col·laboració d’Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’IRTA, és un document viu, de caràcter voluntari, que té com a objectiu proporcionar les bases i les bones pràctiques per garantir un espigolament segur a totes les parts implicades.

Aquesta guia vol ser útil per fomentar l’aprofitament dels aliments, contribuint a reduir les pèrdues al sector primari alhora que doni seguretat jurídica i protegeixi els interessos legítims dels productors i el respecte als cultius. La pràctica de l’espigolament, com a activitat complementària i sense ànim de lucre, sovint és realitzada per voluntaris i està vinculada a iniciatives que promouen l’ocupació de persones en risc d’exclusió social, valors que amb aquesta guia Agricultura vol promoure, garantint la seguretat de les persones voluntàries i treballadores que participen en l’espigolament.

Tot i això, des del departament remarquen que l’espigolament “no és solució per prevenir les pèrdues al camp, però sí que és una part de la solució”. Permet reduir-les al fomentar l’aprofitament dels aliments, donant una segona oportunitat a les “lletges” i sensibilitza la societat sobre el valor dels aliments.

Catalunya és pionera en la regulació de l’espigolament

Catalunya és pionera en la regulació de l’espigolament. La Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris, regula per primera vegada l’espigolament a Catalunya, com una activitat complementària i sense ànim de lucre, per a la prevenció de les pèrdues alimentàries a la producció primària. Actualment, la Generalitat treballa en el Reglament que ha de desplegar aquesta regulació.

D’altra banda, l’espigolament està en línia amb l’estratègia ‘De la Granja a la Taula’, recentment publicada per la Comissió Europea, que identifica la lluita contra les pèrdues i el malbaratament alimentaris com un element clau per assolir la sostenibilitat del sistema agroalimentari.

Cada català malbarata 35 quilos d’aliment a l’any, segons dades del 2010

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.

L’impacte econòmic d’aquestes pèrdues és de 841 milions d’euros anuals i de 112 euros per persona i any. Pel que fa a l’impacte ambiental, aquest malbaratament suposa una petjada ecològica equivalent a la utilització de 234.022 hectàrees de conreu, xifra corresponent a l’emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant la seva vida útil.

Al món, cada any es perden o malbaraten un terç dels aliments. Equivalents a 1.300 tones d’aliments produïts al món per consum humà que suposen una pèrdua del 25% de les calories produïdes.

Fundació EspigoladoR

El Departament d’Agricultura destaca la tasca que desenvolupa la Fundació Espigoladors, una entitat sense ànim de lucre que lluita per l’aprofitament dels aliments, alhora que empodera persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.

La Fundació compta amb un reconegut prestigi a escales nacional i internacional i ha guanyat nombrosos premis en el camp del voluntariat i de l’emprenedoria social. L’activitat de la Fundació Espigoladors se centra majoritàriament al Baix Llobregat, però actualment estan estenent la seva activitat a altres zones com és el cas de Tarragona.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies