HomeOpinióAl president Torra i la consellera Capella sobre el monument de Tortosa

Al president Torra i la consellera Capella sobre el monument de Tortosa

President Torra i consellera Capella:
En els darrers dies han reiterat la decisió de treure el monument a la batalla de l’Ebre de Tortosa. La senyora consellera, he llegit, ha declarat que no faltaran diners pels treballs de desmantellament del monument del centre del riu. No deixa de ser curiós que tinguin recursos econòmics per a determinats objectius i no hi ha un euro per a assumptes realment útils als ciutadans. Parlant del riu Ebre a Tortosa només cal recordar-los que fa molts anys s’està demanant un pont nou. Per a això no tenen diners.

També la Comissió per a la Retirada dels Símbols Franquistes ha presentat una nova moció per a retirar el monument, i en la mateixa línia van la reforma de la Llei de memòria històrica i altres accions.
Segurament vostès aconseguiran el seu objectiu. Manen, majoria parlamentària, tenen els diners (els dels ciutadans) i com que la tasca de govern que realitzen és irrellevant, fins i tot molt negativa, cops d’efecte com aquest formen part d’actuacions dels polítics estèrils. És de manual.

Molt probablement acabaran amb el monument de l’escultor Lluís Maria Saumells, repeteixo, però em permetran expressar públicament que ho considero un greu error, resultat no de la reflexió i del respecte, sinó del sectarisme. Diran que és un monument franquista i per això cal liquidar-lo. Bé, en tot cas els exposo d’entrada el meu convenciment que la retirada del monument serà la tomba política de la persona que estigui al capdavant de l’Ajuntament de Tortosa. Per dos motius gens rebuscats. En primer lloc perquè la votació popular i lliure dels ciutadans en el referèndum local va ser amplíssimament majoritària en pro de mantenir el monument. Vostès, teòricament demòcrates, només reconeixen els vots de la gent si coincideixen amb els seus objectius.

En segon lloc, detall purament estètic: a veure quin alcalde/ssa de Tortosa podrà justificar davant els ciutadans l’eliminació d’un monument que és part fonamental de l’sky line de la ciutat per a deixar al mig de l’Ebre un monyó de formigó quan precisament diuen que volen obrir més la ciutat al riu?  
A la vista del que he expressat, el fet de donar suport al manteniment del monument, imagino que ja m’hauran enquadrat i qualificat: Un fatxa, un franquista, un nostàlgic, un antidemòcrata, un imbuït d’idees arcaiques. 

En tot cas pot ser bo que sàpiguen que qui això escriu té publicats més de 20 llibres d’investigació -alguns d’ells de gran dimensió- sobre el que vostès en diuen Memòria Històrica. Enguany mateix s’han presentat Jesús en guerra i 100 Consells de guerra. La repressió franquista a Tortosa i el Delta de l’Ebre. No son precisament apologies del franquisme. Més que parlar de Memòria Històrica prefereixo dir-ne esforç, estudi i recerca durant anys per a trobar la veritat històrica. “Memòria” i “Veritat” no sempre són coincidents.

Vostès blasmen del franquisme. I fan bé. Però no haurien d’oblidar que “els seus” també van cometre una infinitat de barbaritats. Ja sé senyora Capella que la història no és el seu fort, però val la pena que algú li expliqui: entre les patrulles de control, els que anaven assassinant, n’hi havia d’ERC, el seu partit. Els “matons” no eren només els anarquistes i comunistes. 

Torno al monument. A les societats civilitzades i passat potser un moment revolucionari, els monuments no s’enderroquen. Això ho fan els talibans. En tot cas els monuments s’expliquen, perquè són un element substancial, un document en ple carrer, que ajuda a conèixer una època. La història cal situar-la i interpretar-la sempre segons la mentalitat del moment en que els fets es van produir. Que es mantingui un monument no implica que un
s’identifiqui amb el seu contingut.

Només uns petits exemples. Vagin vostès a Viena o Berlín. Trobaran els monuments als soldats soviètics que van conquerir, o “alliberar” en la seva dialèctica, aquestes ciutats el 1945. A països com aquests i altres de l’Est d’Europa, i no són precisament retrògrads, la gent té una aversió immensa als russos. Però, senyor Torra, senyora Capella, els monuments no es tomben. S’han posat a pensar que les piràmides d’Egipte segurament les van aixecar esclaus. Que no les destruïm significa que donem suport a l’esclavatge?

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 88 = 89

Últimes notícies