HomeEntrevistes“Alliberar el superàvit dels ajuntaments aniria bé per a fer front als...

“Alliberar el superàvit dels ajuntaments aniria bé per a fer front als efectes socials de la crisi”

Pregunta: Com ha viscut el confinament?

Resposta: Amb molta preocupació. Però satisfet de la resposta responsable de la ciutadania, malgrat que algú hagués pogut pensar que això seria complicat en un país mediterrani com el nostre. Però no podem abaixar la guàrdia.

P: Quina ha estat la tasca principal a la subdelegació?

R: Estar pendents de com evolucionava la situació, atenent moltes consultes d’ajuntaments i particulars, demandes de material i amb accions concretes com la desinfecció de residències i altres espais  municipals per part de l’exèrcit.

P: Calia una altra pròrroga de l’estat d’alarma?

R: Estic convençut que sí. La malaltia no ha desaparegut i seria molt preocupant tenir un rebrot, també pel seu impacte econòmic. Sobretot, tenint en compte la vinguda de turisme estranger a partir de l’1 de juliol.

P: Per què Pedro Sánchez ha insistit tant a tenir un comandament central i desposseir de competències les autonomies?

R: En una situació excepcional com esta, calia unificar les actuacions de les comunitats autònomes (CA) i evitar la mobilitat arreu. Això sí, escoltant les autonomies. Vull insistir que els governs autonòmics han mantingut la majoria de competències, no hi ha hagut una sostracció en sentit absolut. Hi ha hagut una capacitat de dictar normes sobre la mobilitat, sobretot, que afectaven el conjunt del territori espanyol.

P: Alemanya, per posar un exemple, ha dixat als länder gestionar la crisi. I no els ha anat malament.

R: Al principi, la gestió de la crisi va ser unificada, però la desescalada sí que ha estat més descentralitzada a Alemanya, potser gràcies al fet que l’epidèmia ha tingut menys impacte. En la fase 3, a Espanya les CA també prendran les decisions. Ha estat més un tema de calendari que de model de gestió.

P: La centralització de la gestió no ha impedit moments de desconcert per a la ciutadania.

R: Crec que s’ha donat molta informació.

P: De vegades això també genera desinformació.

R: La situació ha estat molt complexa i s’han pres decisions que s’han hagut de corregir sobre la marxa. Això ha pogut provocar certa desorientació. No hi havia manuals per a gestionar una crisi tan insòlita. Però s’ha escoltat les autonomies, grups parlamentaris i la societat.

P: Com es justifica el desgavell en el lliurament de dades d’infectats i víctimes?

R: El govern informava la ciutadania però són les autonomies qui facilitaven les dades, de vegades elaborades amb criteris propis. I esta informació ha de ser sempre homologable a nivell internacional, d’acord amb l’OMS. Quan Catalunya va incloure les víctimes de les funeràries, les xifres van passar a ser aproximades, no contrastades. En cap moment hi ha hagut voluntat d’amagar res.

P: S’ha discutit molt sobre la desescalada per províncies o regions sanitàries.

R: Penso que el Ministeri de Sanitat ha fet el correcte escoltant les CA. A Catalunya s’ha seguit el criteri de la Generalitat. Personalment, crec que hauria estat millor fer-ho per províncies, per una qüestió d’amplitud territorial. Hauria estat més agraït per a la ciutadania.

P: Quan cobraran els treballadors afectats pels ERTOs?

R: Vull sortir en defensa del personal del SEPE pel gran esforç que estan fent. S’ha pagat més del 90%  dels afectats. Els que no han cobrat encara tenen tot el dret a queixar-se, però ha estat per error de gestories o les mateixes empreses a l’hora d’introduir les dades. Això ens obliga a revisar cas per cas.

P: Alliberar els superàvits dels ajuntaments ajudaria en la recuperació econòmica?

R: Els municipis ho estan demanant i probablement aniria bé perquè són els que estan a la primera trinxera en la lluita contra els efectes socials de la Covid-19. Però entenc la prevenció del govern perquè  també ha de vetllar que no es dispare el dèficit públic i es pose en qüestió la nostra credibilitat econòmica davant les institucions internacionals, especialment la Unió Europea (UE).

P: Pedro Sánchez sembla que acaba de descobrir les clavegueres de l’Estat. Creu que se’n sortirà?

R: Este és un concepte que no hauria d’existir. Ha d’haver-hi serveis d’informació i cossos i forces de seguretat absolutament compromesos amb la Constitució i respectuosos amb el poder judicial. Esta ha estat una petita crisi molt mediàtica vinguda dels intents de la dreta de provocar crispació. El ministre de l’Interior té tot el dret a destituir quan es perd la confiança en algú.

P: Que la Guardia Civil fabrique proves és una acusació molt greu. Tant ara com quan l’independentisme ho va denunciar, arran de l’1O.

R: Poden haver-hi errors, però en cap cas falsificacions. La Guardia Civil i la Policia Nacional em mereixen total confiança.

P: Creu que Pedro Sánchez continuarà amb la geometria variable la resta del mandat?

R: Està en minoria i en té l’obligació. Però, per lògica, ha de mantenir una relació privilegiada amb aquelles forces que van facilitar la seua investidura.

P: Quan va prendre possessió del càrrec de subdelegat va dir que quan hi ha bon govern a Madrid, a les Terres de l’Ebre li van millor les coses. Com hem millorat en estos dos anys?

R: Amb el govern de Rodríguez Zapatero, entre el 2004 i el 2011, es va fer una inversió com mai abans., sobretot en infraestructures i medi ambient. Ara hem actuat de manera important, però no oblidem que encara no hem pogut aprovar pressupostos. Hem actuat al delta de l’Ebre i també hem recuperat les concessions de les autopistes.

P: Això ja estava previst al calendari.

R: Sí, però fins ara s’havien anat renovant. I l’any vinent s’alliberarà el tram superior de l’AP7.

P: La gent del Delta porta una vida esperant solucions.

R: Hem intervingut i continuem treballant-hi. Tenim el compromís de la ministra Ribera, que es va reunir amb la Taula de Consens.

P: La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) està per la labor de traslladar els sediments dels pantans?

R: I el ministeri també. Però este és un tema complex. Els embassaments laminen les grans avingudes que hi havia abans i que aportaven estos sediments. La Generalitat s’ha compromès a estudiar-ho i compta amb el nostre suport.

 

P: Està Tortosa millor governada ara que el PSC ha tornat al govern municipal després de 12 anys?

R: Tortosa està ben governada. La ciutat mereix un bon govern i com a exalcalde hi dono suport. Penso que, en estos moments, l’equip de govern ho està fent raonablement bé. El PSC té un projecte de ciutat i moltes coses a aportar.

 

P: En algun moment hauran haver-hi eleccions al Parlament de Catalunya. Creu que les relacions actuals entre JxCat i ERC són una oportunitat perquè el PSC puga tornar al govern?

R: El PSC té l’aspiració i intentarà tornar a governar Catalunya. Aniria bé abandonar el frontisme entre independentisme i constitucionalisme que tanta divisió ha portat.

 

P: Creu que l’eix ideològic dreta-esquerra guanyarà pes per sobre de l’eix nacional?

R: Benvingut siga el debat dreta-esquerra, però el canvi vindrà molt lentament. Els socialistes estem per defensar una posició catalanista posant en valor la nostra cultura i forma de ser, però compartint un projecte comú amb la resta d’Espanya dins la UE.

Albert Mestre
Albert Mestre
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 26

Últimes notícies