HomeOpinióAra és l’hora d’arromangar-nos tots

Ara és l’hora d’arromangar-nos tots

Les Terres de l’Ebre hem començat la desescalada, la crisi sanitària ha començat a remetre; durant aquests primers mesos de la pandèmia hem après la necessitat d’un sistema sanitari públic fort i ben finançat.

No voldria deixar passar l’oportunitat de tenir un record a totes les persones que ens han deixat víctimes de la pandèmia, a les qui l’han patit i l’han superat, així com als seus familiars i amics, que en molts casos no han pogut estar al seu costat.
També un gran reconeixement i agraïment a totes les persones que durant el confinament han estat al capdavant d’aquesta lluita per aconseguir frenar aquesta pandèmia i garantir la seguretat i subministraments bàsics a tota la societat. Si en un primer moment la lluita ha estat sanitària, ara tenim davant nostre un repte que no és menor, i és la recuperació econòmica i la salvaguarda del llocs de treball. 

Aquest és una de les principals preocupacions que tenim des de CCOO juntament amb el fet de garantir el manteniment de l’estar del benestar.

Durant aquests darrers temps hem vist que moltes empreses i negocis del territori han realitzats ERTOs (Expedients de Regulació Temporals d’Ocupació), aquesta mesura, negociada per CCOO amb el govern central ha estat una fórmula temporal d’aturar el tancament massiu d’empreses, per donar un respir als empresaris davant de la baixada radical de producció i/o tancament per l’estat d’alarma i garantir que els treballadors i treballadores no es queden sense un sou; tornar a la normalitat serà llarg i costós i, malauradament, algunes empreses/negocis no tornaran a obrir i, el que a nosaltres ens preocupa més, treballadors que aniran a l’atur.

El nostre és un territori amb moltes potencialitats, però malauradament mancat d’una estructura empresarial forta que puga absorbir tots els aturats que aquesta crisi econòmica puga generar; i aquesta és una preocupació que ja ens ve de lluny.
La nostra feina com a sindicalistes és defensar els treballadors/es, aconseguir que tots i totes tinguen unes condicions de treball i uns salaris dignes.
Aquesta crisi creiem que serà dura, el turisme costarà a recuperar-se, les empreses tindran problemes a retornar a l’activitat normal i i les restriccions ens faran limitar la nostra normalitat; ara a data d’avui, més de 9.000 persones de les Terres de l’Ebre es troben en situació d’atur.

Per això des de CCOO creiem que hem de treballar conjuntament, arromangant-mos, com diem a les nostres terres, perquè l’única sortida serà treballar conjuntament, i amb molta generositat i alçada de mires per part de tothom, treballadors, empresaris i administracions.

Els treballadors, molts, ja estan fent un sacrifici important. El fet que actualment més de 9.000 persones, a més de les que hi havia fins ara inscrites a l’atur, cobrant només, en els millors dels casos, un 70% del seu salari, ja és un gran esforç que estan realitzant. Amb aquest salaris molts d’ells es troben en situacions de precarietat econòmica absoluta, que els impedeixen fer front a les despeses habituals (lloguers, hipoteques, serveis bàsics, etc…).

Des de CCOO, tot i ser conscients de la greu crisi que estem patint, no voldríem que aquesta s’aprofités per ningú per retallar drets i llocs als treballadors i treballadores de les nostres terres. I les administracions també tenen un paper important en la recuperació econòmica a l’hora d’estar al costat d’empreses i treballadors, necessitem una discriminació positiva cap al nostre territori i les administracions han de ser àgils en les resolucions burocràtiques i administratives que són de la seua competència.
Per això demanem generositat, sacrifici i alçada de mires; a títol d’exemple, no volem que 50 famílies de les Salines no puguen anar a treballar perquè l’Administració va massa lenta a l’hora d’actuar; no volem que alguns empresaris, amb l’excusa de la pandèmia, vulguen acomiadar o baixar salaris als treballadors/es; no volem que molts treballadors/es encara no hagin cobrat l’atur, i tinguen problemes econòmics per poder subsistir…

La darrera crisi la varem pagar els treballadors/es; la reforma laboral, les retallades i el tancament o deslocalització d’empreses, en molts casos, no han permès recuperar els nivells salarials, laborals i socials a molts d’ells.

Per això demano a tothom un esforç conjunt com a societat, treballadors, empresaris i administracions, perquè només amb unitat i la confiança que junts ens en podem sortir, vencerem aquesta situació.

Marc March Mayo
Marc March Mayo
secretari general de Comissions Obreres a les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

19 + = 22

Últimes notícies