HomeMeteorologiaAmpliació · El Meteocat canvia els avisos per temperatura i en crea...

Ampliació · El Meteocat canvia els avisos per temperatura i en crea dos de nous per calor nocturna

El Servei Meteorològic de Catalunya ha modificat els avisos per excés de temperatura, i ha creat un nou avís de risc per elevada temperatura nocturna. D’esta manera simplificarà els avisos per altes temperatures i diferenciarà les màximes diürnes i nocturnes. Amb això es pretén ajudar a prevenir l’afectació que té l’elevada calor durant diversos dies o nits seguides, que perjudiquen especialment les persones grans amb patologies cròniques. Com a prova pilot durant un any i a les comarques litorals i prelitorals, hi haurà dos nous avisos per calor nocturna intensa o molt intensa, amb tres graus de probabilitat cadascun.

L’avís farà que el Departament de Salut i Protecció Civil activen serveis preventius quan les temperatures superen el 98% de les màximes dels últims deu anys.

Els actuals avisos per temperatura extrema i onada de calor es van crear arran d’un estudi del 2008 basat en dades de l’estiu del 2003, que va marcar rècords de temperatura i va provocar molts morts a tot Europa. Es va descobrir que la calor extrema i la calor intensa sostinguda augmentaven les morts sobretot en persones vulnerables com nadons, embarassades, gent gran o malalts crònics. El punt d’inflexió d’excés de temperatura que marcava l’increment de mortalitat era el percentil 98, és a dir, les temperatures que superaven el 98% de totes les temperatures màximes dels últims deu anys. Però les conseqüències per la salut també varien si la temperatura extrema és puntual durant un o dos dies o s’allarga més de tres dies.

Esta doble valoració dels episodis puntuals i els sostinguts feien que els avisos per onada de calor poguessen confondre la població, ha admès el cap de Previsió del Meteocat, Santi Sagalà. Així, per exemple, quan la previsió deia que l’onada de calor duraria més de tres dies, però al tercer dia s’aturava, s’havia de suspendre l’avís, però la temperatura realment no havia baixat gaire, cosa que podia generar dubtes.

Per això, ara s’eliminaran els avisos per onada de calor i només hi haurà avisos per calor, calor nocturna i fred. Així i tot, l’SMC també avisarà quan es preveja que les temperatures extremes duraran tres o més dies consecutius.

Nous avisos

El nou avís per calor tindrà dos categories: calor intensa, quan se supere el percentil 98 de temperatures màximes dels últims deu anys. Tindrà tres nivells 1, 2 i 3 sobre 6, segons la probabilitat de superar el llindar: fins al 30% de probabilitat, del 30 al 70% i més del 70%.

La segona categoria serà per calor molt intensa quan se supere el percentil 98 més 2 graus. També tindrà tres nivells de probabilitat: 4, 5 i 6 sobre 6, segons si és fins al 30% de probabilitat, del 30 al 70% i més del 70% de probabilitat.

Els avisos nocturns funcionaran de forma similar. Els nivells 1, 2 i 3 s’activaran quan la temperatura mínima diària supere el percentil 98 de la temperatura mínima diària dels últims deu anys a l’estiu. Els nivells 4, 5 i 6 s’activaran per calor nocturna molt intensa, quan la temperatura mínima supere el percentil 98 més 2 graus. Estos avisos funcionaran, a partir de la setmana vinent i durant un any com a prova pilot i només a les comarques del litoral i el prelitoral. Això s’ha decidit així perquè la calor nocturna extrema és més habitual prop de la costa i és on més afecta la població perquè hi ha més humitat. A banda de les comarques que tenen mar, també s’han inclòs en la prova les comarques prelitorals de Terres de l’Ebre, Priorat, Alt Camp, Alt Penedès, el Vallès, el Gironès i el Pla de l’Estany.

Sagalà ha admès que en un futur es podria fer un avís que combinés les altes temperatures amb la humitat, com ja fan països com Austràlia. De fet, no hi ha cap país europeu que tinga avisos específics per altes temperatures nocturnes.

Finalment, l’avís per fred intens s’activarà en els seus nivells 1, 2 i 3 quan la temperatura mínima siga inferior al percentil 2, per sota del 2% de les temperatures més baixes dels últims anys a l’hivern. El llindar alt, el de l’avís per fred molt intens, s’activarà en els nivells 4, 5 i 6, quan la temperatura estiga més de 2 graus per sota del percentil 2 de mínimes diàries.

Els avisos es continuaran fent per comarques, tot i que cada municipi té els seus propis llindars, que s’actualitzen cada any en funció de les temperatures dels últims deu anys. Quan Protecció Civil preveja que la temperatura pot tenir afectacions en la ciutadania es podrà activar el pla Procicat i s’avisarà a ajuntaments i consells comarcals perquè prenguen mesures, així com a altres entitats com la Creu Roja.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 8 =

Últimes notícies