HomeCulturaArranca l’Eufònic 2022 amb més presència femenina i la recuperació de l’escenari...

Arranca l’Eufònic 2022 amb més presència femenina i la recuperació de l’escenari nocturn

L’onzena edició d’Eufònic, el Festival d’Arts Sonores, Visuals i Digital-Performatives de les Terres de l’Ebre ha arrancat per a apropar més d’una seixantena de propostes, espectacles audiovisuals, concerts, instal·lacions artístiques i performances, a un total de 20 espais de la Ràpita, Tortosa, Amposta, Ulldecona, Roquetes i Miravet.

Després que el passat divendres, dissabte i diumenge -19, 20 i 21 d’agost- s’inaugurés el Pòrtic d’Eufònic, amb concerts i instal·lacions a Tortosa, Ulldecona i Miravet, durant tot el cap de setmana, arriba tot el gros de la programació del certamen, amb la Ràpita com a epicentre del festival. Enguany, el festival ha apostat especialment pels treballs fets per dones -més del 50 % de la programació-, i també s’ha incrementat el gros d’artistes internacionals -el 50 % són catalans; el 25 %, espanyols; i, ara, el 25%, internacionals.

L’Eufònic recupera el seu format prepandèmia i recupera la nocturnitat, tal com explica el director del festival, Vicent Fibla: “Recuperem l’espai de trobada, l’espai hedonista, al Pavelló Firal de la Ràpita, on cada nit hi haurà concerts i discjòqueis enfocats a la música de ball”.

En este sentit, les nits d’Eufònic compaginaran l’urban pop i l’experimentació flamenca de la jove artista gaditana Judeline amb el trap del jove de Carabanchel d’origen marroquí Bouza -Ismael el Bouzakaoui Ahjiri-; el projecte de pop electrònic inspirat en el postpunk dels vuitanta de Nueve Desconocidos; i, a més a més, el productor anglès Throwing Snow presentarà en directe el seu últim àlbum Dragons. Tancaran les dos jornades nocturnes “dos discjòqueis que potencien la idea del ball amb l’objectiu de recuperar este esperit prepandèmic, com són Verushka Sirit, amb música techno, i l’angloíndia Suchi, amb música house i disco”, assenyala Fibla.

A més, esta onzena edició “suma més espais que mai a la Ràpita”, amb la inauguració del Matadero per New Art Foundation, que es dedicarà a les arts visuals en col·laboració amb la fundació New Art Foundation, que “té la col·lecció d’art electrònic més important d’Europa, i està a Reus”, diu Fibla.

Així, al Matadero i al llarg del cap de setmana podrà visitar-se la instal·lació dels artistes canadencs Olivier Henley i Laurent Lévesque, que s’han dedicat a recopilar les plantes que apareixen als videojocs des de 1997 i fins ara; la de Magali Babin i Laura Gonçalves, que gira al voltant de la ramaderia intensiva, de les vaques als escorxadors i la ruta de la llet fins que arriba al supermercat; i la del projecte audiovisual del col·lectiu basc Sra. Polaroiska, a través de tres haikus.

Lo Sindicat repetix enguany com a espai que acull instal·lacions artístiques, entre les quals destaca la de l’ampostí Alfred Porres, que remet a l’ús ancestral de les campanes, una peça elaborada a partir dels cartutxos de perdigons que fan servir els caçadors del Delta.

D’altra banda, dissabte al matí hi haurà diferents propostes en espais naturals. Començarà amb un passeig pel riu en llagut amb la directora de teatre britànica Olivia Furber, seguit de la residència de Lo Pati 2021 d’Irene Visa al Bosc de la Ribera, i la performance del creador i performer de dansa Magí Serra, que acabarà als Ullals de Baltasar, amb el clàssic vermut musical, que torna al seu format habitual, amb les actuacions de Rocío Saiz i la dj T. Modet.

L’Eufònic Campus oferirà quatre activitats formatives -tres, al Mercat Vell de la Ràpita, i un, a Lo Pati-, comptarà amb el taller de poètiques i polítiques de la veu i autotune de Jaume Ferrete, el de cacharrería electrònica i recuperació d’objectes en desús d’Eli Gras, el taller per a aprendre a crear cryptowallet de Susana Medina, i el taller infantil d’autoedició de cassets de Sarah Rasines.

D’entre la programació, també destaca l’espectacle audiovisual en clau de dona d’Alba G. Corrall i Hara Alonso, o la proposta de dansa i concert audiovisual de Claraguilar, amb tres ballarines en escena a l’Auditori Sixto Mir, l’actuació d’Ela Orleans, Versonautas o Sabiwa al Mercat Vell de la Ràpita, el concert de la formació Joana Dark a l’Església Nova, les performances poc ortodoxes dels artistes Jaume Ferrete, Arnau Casanoves o Eli Gras, Marina H. Asciutti i Lula Thomas, l’actuació de la productora Penélope Trappes o el compositor escocès Ben Chatwin, que visiten per primer cop el país, el xou de Soul Twin o els concerts de cloenda d’Álvaro Sola o Space Surimi a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies