HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catArriben les cinquenes Jornades d'Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al...

Arriben les cinquenes Jornades d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre

El pròxim 8 d’octubre, al saló d’actes de l’edifici Palau Oliver de Tortosa, se celebrarà la V Jornada d’Arqueologia i Patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre. Una jornada d’arqueologia que havia estat aturada a conseqüència de la pandèmia causada per la COVID, i que aquest any es tornarà a celebrar després d’aquesta aturada obligatòria.

Una jornada pensada per donar conèixer les intervencions dutes a termes o les més innovadores dins dels espais de la Batalla de l’Ebre des de l’any 2019. Entre les intervencions més destacades tenim, per una banda, la Ponència marc de la jornada “Grafiters en lluita. La Guerra Civil en gargot” a càrrec de l’historiador, arqueòleg i professor de la Universitat d’Alacant, Enrique Gil, qui ens introduirà dins del món desconegut i apassionant dels grafits realitzats pels soldats que participaren en la Guerra Civil i concretament els localitzats a la Torre Font de Quinto a Campredó. Grafits fets per brigadistes internacions integrants de la XIV Brigada Internacional, més coneguda com la Marsellesa. Altres ponències que es duran a terme el matí del 8 d’octubre són: “Les fortificacions republicanes a la costa nord de l’Ebre: Patrimoni bèl·lic de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla i l’Aldea” a càrrec de l’historiador de l’empresa Griecc, Adrià Cabezas i el seu soci Joel Ametlla responsables de l’estudi  de les fortificacions construïdes al front sud de la Batalla de l’Ebre, concretament als tres municipis de la comarca de l’Ebre. Altres dues xerrades que en durant aquest matí seran “Arqueologia i memòria, el fort de Millet” que serà exposada pels arqueòlegs de Batea, Pere Rams i Josep Maria Pérez . Per acabar el matí l’arqueòleg, Josep Font, ens parlarà sobre posicions defensives i campaments al voltant de La Pobla de Massaluca.

Per a la tarda, aquesta jornada inclou una xerrada que fa referència a les actuacions que ens realitzen fora del territori com és la comunicació a càrrec de Laia Gallego i Eulalia Diaz, anomenada “El Cinglo Alt, arqueologia de la Guerra Civil al front del Pallars”. També comptaran amb les comunicacions del darrers treballs de recerques  d’intervencions arqueològiques del Pla de Fosses (2017-2022). Finalment, i com no pot faltar en unes jornades d’arqueologia la darrera xerrada consistirà en una taula de debat respecte a la protecció dels espais històrics de la Guerra Civil. Debat que tindrà com a moderador al arqueòleg Jordi Ramos.

El fet és que aquestes jornades organitzades conjuntament pel Consorci del Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE) i el Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic dels Serveis Territorials de Cultura de les Terres de l’Ebre, intenten donar conèixer un conjunt de vestigis patrimonials de la Guerra Civil que existeixen al nostre territori ebrenc: trinxeres, casamates, nius d’amortalladores, refugis.. . Un conjunt de construccions defensives d’un valor incalculable i que moltes necessiten la seva protecció i conservació.

Per acabar, felicitar a Joan Martinez, arqueòleg dels SSTT de Cultura de les Terres de l’Ebre, per la seva dedicació ( que va més enllà del seu horari laboral) per la seva lluita per la conservació dels conjunts patrimonials que tenim a les nostres terres, així com la seva labor de donar conèixer tots aquells vestigis patrimonials que perduren amagats en el temps i en indrets desconeguts de les nostres comarques.

Batiste Forcadell
Batiste Forcadell
Llicenciat en economia per la UNED
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

59 + = 62

Últimes notícies