El Servei Provincial de Costes del Ministeri per a la Transició Ecològica ha començat a preparar ja tot l’operatiu que ha de permetre mobilitzar 317.000 m3 d’arena per a reforçar el litoral del delta de l’Ebre, uns treballs que s’havien de realitzar l’any passat, però que finalment es van retardar pels tràmits ambientals.
L’operatiu previst per Costes preveu establir dos equips de treball, un al Fangar, d’on s’extrauran 150.000 m3 per a reforçar tot el frontal litoral de Deltebre, i un altre a la punta de la Banya, d’on es mobilitzaran 150.000 m3 més per a reforçar la barra del Trabucador. Cada base operativa comptarà amb una pala carregadora i 8 camions que treballaran de manera paral·lela, des del mes d’octubre fins al mes de març, quan està previst que finalitzen els treballs de moviment d’arena.
Durant esta segona quinzena de setembre hi ha previst instal·lar les bases operatives per als treballadors en cadascun dels dos punts, i també realitzar prospeccions geològiques prèvies a l’extracció de sorres. Els moviments d’arenes començarà a partir de l’octubre.
Dunes naturals a Buda
Els treballs començaran per l’illa de Buda, on hi ha previst abocar 20.000 m3 d’arena –provinent de la platja del Serrallo- per a reforçar la barra litoral de l’Illa. En el cas de Buda, la Universitat Politècnica de Catalunya ha recomanat dipositar la sorra en un gran monticle al nord de l’illa, tocant a l’illa de Sant Antoni, i fer servir el règim de vents per a distribuir l’arena.
“Es farà un gran muntó d’arena, una mena d’estructura piramidal, i serà el mateix règim natural de vents del Delta el que anirà distribuint l’arena de forma paral·lela a la costa i anirà creant bancs d’arena naturals entre la llacuna i la platja”, ha explicat Antoni Espanya, cap del servei provincial de Costes de Tarragona, que ha destacat que l’objectiu és “fer servir les forces de la natura per a simular els processos naturals de creació de dunes”, un sistema que ja s’hauria provat amb èxit a la zona.
Un cordó d’arena al Trabucador
Un cop acabats els treballs de Buda es començarà a treballar en paral·lel als dos extrems del delta de l’Ebre. En el cas del Trabucador hi ha previst reforçar la barra amb un cordó d’arena de 2 metres d’alçària i entre 4 i 5 metres d’amplada.
El dic s’aixecarà a uns 100 metres de la costa exterior i tindrà una doble funció: en cas de temporals d’alta intensitat funcionarà com a topall per a les onades, que no podran passar d’este punt; i davant de temporals de molt alta intensitat, les onades que sobrepassaran el dic ajudaran a escampar l’arena i reforçaran la part interior de la barra del Trabucador.
“Al Trabucador li falta cota d’alçada i d’amplada, i fent esta estructura aprofitarem la força dels temporals per tal que guanye en altura i en amplada”, ha dit Espanya.
Eixamplar platja a Deltebre
Al frontal litoral de Deltebre, entre Riumar i la Marquesa, la deposició de sorra anirà destinada a generar amplada de platja, a través de la creació de petits garxals naturals. Seran una mena de dics naturals circulars, oberts per una banda, i que simularan la dinàmica actualment existent en esta zona de platja.
“L’objectiu és guanyar amplada de platja reproduint models naturals”, ha insistit Espanya. Davant la possibilitat que l’arribada de temporals desfaça part de la faena de deposició d’arena, Espanya ha recordat que esta actuació vol revertir o compensar l’actual tendència natural en este tram del litoral en què tota l’arena es diposita a l’extrem nord de la punta del Fangar.
“En cas d’un temporal, l’arena no sortirà del sistema, simplement es dipositarà uns metres més al nord. Amb esta actuació es vol revertir la tendència natural del litoral i tornar a portar al lloc d’origen l’arena que s’ha dipositat al Fangar amb l’objectiu de revertir o retardar els fenòmens de regressió d’este tram de la costa”.
Els moviments de sorres començaran a partir del mes d’octubre i s’espera poder acabar la faena abans del març, quan comença la nidificació d’aus al Delta. “És un operatiu molt complex i cada equip de treball haurà de realitzar distàncies de transport de la sorra molt llargues; és per això que ens preocupa que no puguem moure tota l’arena en el temps que tenim establert”, ha dit Espanya.
L’esperada mobilització de sorres permetrà, segons Espanya, “guanyar temps”, en espera de les actuacions estructurals del Pla de Protecció del Delta de l’Ebre. Segons el cap provincial de Costes, a finals de setembre hi ha prevista ja una reunió entre el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, amb la Taula de Consens i la Generalitat, en què s’explicarà el Pla del Ministeri, en espera que puga ser aprovat entre finals del 2022 i principis del 2023.