HomeEconomiaLa Terra Alta encara el final d’una campanya de verema “extraordinària”

La Terra Alta encara el final d’una campanya de verema “extraordinària”

El temps de la tardor ja s’albira mentre l’estiu marxa, a poc a poc, i dixa la seua empremta cansada. És temps de verema, i això, a la Terra Alta, vol dir que és hora de collir el fruit més reconegut i preuat. Amb la caiguda del Sol, el cel ataronjat testimonieja el retorn dels tractors del camp, ben plens del botí del raïm, que descarreguen als cellers per convertir-lo en or líquid. S’augura una campanya excepcional, la millor de les darreres anyades, i això és sinònim d’alegria.

Després d’un mes de l’inici de la verema, una bona part de la collita ja reposa als cellers. Des de la Denominació d’Origen, calculen que prop del 65 % del fruit ja s’ha collit, però encara en queden algunes varietats, com algunes finques de parellada, garnatxa blanca o la majoria de les negres, que es colliran fins ja entrat el mes d’octubre.

Enguany, la meteorologia ha afavorit la maduració del cep, amb pluges abundants durant els mesos d’abril i maig i un fort aiguat durant el mes de juny. La pluja de la darrera setmana, intensa al Baix Ebre, ha estat testimonial a la Terra Alta i no ha arribat als catorze litres per metre quadrat.

Fa unes setmanes, just encarant ja la campanya de la verema, el president del consell regulador de la DO, Joan Arrufí, assegurava en declaracions a este setmanari que “les pluges han estat favorables a gran part de la comarca, enguany, i no hi ha hagut tampoc grans afectacions per a la míldiu”. Tot i això, destaca que “cal tenir en compte, però, la forta pedregada del mes de juliol, que va afectar algunes finques”, sobretot als termes de Batea i Caseres i que ha arribat a reduir entre el 30 i el 80 % de la producció en algunes parcel·les. Tot i això, en general la collita ha estat bona i s’espera que l’anyada del 2022 “tinga uns vins de qualitat excepcional”.

En la mateixa línia, el secretari de la DO, Jordi Rius, assegura que “el fruit és petit, però té una qualitat fantàstica” i, si no hi ha cap temporal durant els propers dies que espatlle la recta final de la collita, “la quantitat de raïm serà molt superior a la dels darrers anys”.

Un dels objectius de la DO Terra Alta és seguir creixent, tant al mercat internacional com també al nacional, on cada cop estan més ben posicionats. De fet, durant el 2019 -l’any abans de la pandèmia- la DO Terra Alta va ser la que més va créixer en consum a Catalunya i l’objectiu és seguir augmentant la presència als mercats reivindicant, sobretot, la seua variant insígnia, la garnatxa blanca. A la Terra Alta es produïx, actualment, un terç de la producció de garnatxa blanca que es fa arreu del món.

A la vegada, la comarca també creix en visitants. L’aposta per l’enoturisme que han fet molts dels cellers terraltins en els últims anys s’ha vist afavorida per l’augment de turistes provinents de la resta de Catalunya arran de la pandèmia.

Després d’uns anys complicats, els cellers de la Terra Alta reprenen la seua activitat normal després de les alteracions de mercat provocades per la covid. Encara amb l’amenaça de nous aerogeneradors a l’horitzó, encaren ja la recta final de la verema amb la il·lusió del treball de tot l’any. Els ànims per dixar enrere el malson del passat els porta a encarar un futur ple de reptes, en què estan cridats a excel·lir de nou com un dels millors territoris vitivinícoles del país, i amb projecció mundial.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 5 =

Últimes notícies