HomeCulturaArtèria Tortosa s’allarga un dia més i torna amb més espectacles i...

Artèria Tortosa s’allarga un dia més i torna amb més espectacles i nous escenaris

Durant quatre dies, del 13 al 16 d’octubre, Tortosa tornarà a acollir una nova edició del festival Artèria, que inclourà propostes artístiques multidisciplinàries que barrejaran dansa, teatre, natura, ciència o tecnologia.

D’esta manera es donarà continuïtat a la proposta “valenta i diferent” creada l’any passat per a ampliar l’oferta cultural de la ciutat, en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana de Tortosa, que va “sorprendre” i va comptar amb una “gran acceptació” per part del públic, segons l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Esta segona edició agafa embranzida, s’allarga un dia més -de tres a quatre-, i torna amb més espectacles i més emplaçaments, per a situar la ciutat com un referent i un espai de sinergies culturals, que compten amb l’aval del coreògraf i ballarí Roberto Olivan, que lidera Artèria. I és que el festival vol refermar-se com un espai per als nous llenguatges artístics i socials, i també per a fer reflexionar la ciutadania al voltant d’estos nous corrents creatius. En este sentit, el director artístic d’Artèria, Roberto Olivan, explica que “vivim envoltats, i gairebé envaïts, per la tecnologia; també ens interessa la ciència i ens preocupem per tot allò que està passant amb la natura i el planeta. Tot això es reflectix en les creacions artístiques, que ens ajuden a reflexionar al voltant d’estes qüestions”.

Amb l’Auditori Felip Pedrell com a “camp base”, s’han programat un total de vuit propostes artístiques, que també tindran com a escenari l’esplanada exterior del teatre, el passeig central del parc Teodor González, el polvorí del castell de la Suda o la cripta del temple de la Reparació.

La segona edició d’Artèria Tortosa arrancarà, el dijous 13 d’octubre, a les 20.30 h a l’Auditori, amb La dansa de l’invisible, una producció pròpia del festival amb el divulgador científic Pere Estupinyà i la ballarina Anna Hierro, tots dos de Tortosa, que consistix en una conferència ballada, en la qual el moviment i la paraula es donen la mà per a dialogar i analitzar com la ciència ens permet entendre el món invisible que ens envolta. Segons Olivan, este espectacle va ser un dels èxits de la primera edició d’Artèria, que “hem recuperat per a donar l’oportunitat de veure’l a totes aquelles persones que no van poder fer-ho l’any passat”.

Tot seguit, el divendres 14 d’octubre, l’artista madrilenya Mercedes Pedroche oferirà una xerrada abans de la seua funció, per tal de desengranar l’univers i la visió de la ballarina respecte de la seua creació Terrario [La tierna indiferencia del mundo], que es representarà a les 21 h al Felip Pedrell. Este espectacle, nascut a l’Obrador Espai de Creació, està format per sis personatges que es troben en un espai desconegut sense porta d’entrada ni de sortida. En acabar, serà el torn de Perculights, un espectacle de la companyia Brincadeira, en què el moviment, el ritme i la percussió generaran dinàmiques de llum i color en temps real.

El dissabte 15 d’octubre serà el torn de “descobrir i visitar espais alternatius”, diu Olivan, com el polvorí o la cripta. Allí, La Calíope Cia presentarà, a les 12.30 h i a les 18.30 h, al Polvorí, Áine, una obra inspirada en la deessa del cel i la reina de les fades irlandesa, que representa l’amor pur i la sexualitat. D’altra banda, la cripta acollirà, a les 17.30 h i a les 19.30 h, Milk, l’últim treball de Camille Guillaume, que combina la dansa amb un univers proper al teatre físic. L’Instituto Stocos tancarà la jornada, a les 21 h, a l’Auditori, amb Oecumene, una obra en què interactuen la dansa, els llums làser i la música interactiva.

Diumenge 16 d’octubre, al matí, el passeig central del parc municipal acollirà l’actuació Pelat, de Joan Català, una proposta que esborra les fronteres entre la dansa, el circ, el teatre, el públic i l’espectacle. L’última producció de la Roberto Olivan Performing Arts (ROPA), anomenada Gold, que reflexiona sobre la riquesa de la diversitat, sobre les veritats interiors, les normalitats quotidianes i l’or que porten dins les persones, clourà el festival, a les 12.30 h, al Felip Pedrell. Gold ha estat nominat com un dels cinc millors espectacles de Barcelona de la temporada 2021-22, “i amb molt d’orgull el presentem ara, aquí, abans d’anar de gira”, diu Olivan.

Amb tot, el regidor de Cultura, Enric Roig, celebra el treball fet en este “projecte-llavor, que ha apostat per les arts escèniques, la natura, la ciència i la tecnologia; pel talent dels creadors i productors ebrencs”, que ha refermat el “compromís de la ciutat amb el sector, Roberto Olivan i la seua companyia, per a fer que Tortosa esdevinga un referent territorial, i també del país, en el món cultural i de les arts escèniques”.

Per a completar Artèria, cada nit hi haurà música de la mà de discjòqueis al davant de l’Auditori, i també food trucks. Les entrades, algunes gratuïtes i d’altres a 5 €, poden aconseguir-se a teatreauditoritortosa.cat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies