HomeSense categoria‘Baltasar de Veritat’: la campanya contra els reis pintats de negre a...

‘Baltasar de Veritat’: la campanya contra els reis pintats de negre a Catalunya

Durant dècades, Baltasar, el rei mag negre, ha sigut representat en les cavalcades de la immensa majoria de municipis de Catalunya per una persona blanca amb la cara pintada de negre. Fa dos anys, l’entitat Casa Nostra Casa Vostra -que va nàixer per a reclamar l’acollida de persones refugiades a Catalunya- va presentar la campanya #BaltasarDeVeritat amb l’objectiu d’acabar amb esta tradició. El motiu? Segons l’entitat, és una actitud profundament racista. “Disfressar i caracteritzar els blancs de negres es coneix al món anglosaxó com a ‘blackface’, és racista i té un origen colonial”, reiteren des del col·lectiu, que recorda que en països com els Estats Units el ‘blackface’ està totalment prohibit perquè es va utilitzar durant anys per a fer una caricatura de la persona negra i banalitzar l’esclavitud. La proposta de l’entitat és clara: que tots els Baltasars dels municipis catalans siguen representats per persones negres, i no per persones blanques pintades de negre. Sostenen que fa uns anys això era més complicat perquè, segurament, no hi havia suficient població negra a Catalunya per a complir l’objectiu. Ara, creuen que la majoria de poblacions poden comptar amb facilitat amb una persona de pell negra perquè represente el rei Baltasar durant la cavalcada de la nit del 5 de gener. 

La campanya va triomfar a les xarxes i durant el Nadal de l’any passat ja es van recollir els primers fruits. “Abans de la campanya, teníem aproximadament un 55% de les capitals de comarca amb un Baltasar de veritat. Amb la campanya, vam aconseguir que l’any passat les capitals de comarca que no pintessen els seus Baltasars fossen un 74%, és a dir, 32 de les 43 capitals comarcals catalanes”, explica al setmanari l’ebre el portaveu del moviment, Xavi Buxeda. El 5 de gener del 2019, doncs, més de 200 municipis del país es van adherir a la campanya, buscant entre el seu veïnat persones negres per a fer este paper. El moviment no s’ha aturat i estos dies de Nadal ha arribat amb més força. “Este any, de moment, només queden sis de les 43 capitals de comarca sense un Baltasar de veritat”, apunta Buxeda. Les capitals de comarca que, de moment, seguiran perpetuant el costum de pintar el rei negre són Igualada, Ripoll, Mollerussa, Sort, el Pont de Suert i Vielha Mijaran. Les quatre capitals de comarques ebrenques, Tortosa, Amposta, Móra d’Ebre i Gandesa compten amb persones negres de veritat en les seues cavalcades. 

La força de les xarxes socials Les xarxes socials s’han convertit en una de les principals eines del moviment per a fer arribar el seu clam als ajuntaments dels municipis catalans, a qui ofereixen suport per, a través de la seua xarxa de contactes pel territori, aconseguir que a tot arreu encarnen els personatges persones de pell negra. “El nostre objectiu final és que tots els pobles de Catalunya tinguen algun dia un Baltasar de veritat. I no només un Baltasar de veritat, també uns patges negres de veritat”, admet el portaveu de la campanya. És a través de Twitter on l’entitat llança missatges com este: “Que no quede cap municipi sense #BaltasarDeVeritat. Etiqueta el teu regidor, regidora, ajuntament o comissió i demana una cavalcada amb #BaltasarDeVeritat”. A més, han creat un mapa que registra tots els municipis catalans que s’hagen compromès “a prescindir de les cares embetumades” la nit de Reis. El mapa, publicat a la web de Casa nostra, Casa Vostra, es va actualitzant a mesura que s’hi afegixen ajuntaments.

Mentrestant, a les Terres de l’Ebre el moviment també arriba. A banda de les quatre capitals de comarca, localitats com la Ràpita, Tivenys, Batea, Roquetes o Bítem també han deixat de pintar els seus Baltasars. Però encara queden moltíssims pobles que continuaran optant per un rei pintat de betum. “Encara queden uns dies per a la cavalcada, esperem que alguns municipis s’hi afegisquen, és important fer-ho”, diu Buxeda. 

I és que a banda del component racista que té esta pràctica, des de Casa Nostra Casa Vostra, que porten anys desenvolupant iniciatives de comunicació i de conscienciació social en l’àmbit de la migració i el refugi, contra el racisme i a favor d’una societat inclusiva, insistixen en una altra reflexió. “Que una persona negra siga el Baltasar de la cavalcada és una gran oportunitat per a visibilitzar estes persones i situar-les en un lloc admirat, que facilite la seua integració”, assegura Buxeda. Explica que, durant estos mesos, han conegut molts casos de famílies d’infants negres que viuen a Catalunya des de fa anys i que els han explicat que els nens tenen moltes dificultats per a trobar una persona negra en una posició d’admiració. “Hi ha una falta de referents enorme”. Que millor per a estos nens, doncs, que emmirallar-se la nit de reis en la figura d’un Baltasar de veritat? 

Francesc Millan
Francesc Millan
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 19

Últimes notícies