HomeSocietatCapicua del 2021: comença i acaba amb restriccions pel repunt de casos

Capicua del 2021: comença i acaba amb restriccions pel repunt de casos

Sembla que el desgavell de restriccions donarà un final capicua a l’any 2021. I és que tot just fa un any, segons s’aproximaven les festes nadalenques, el Govern de la Generalitat va haver de fer un pas enrere en la fase de desescalada davant l’increment exponencial de casos positius per covid, i va instaurar tot un seguit de restriccions -Catalunya confinada perimetralment, confinaments nocturns que s’allargaven unes hores les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis, certificats d’autoresponsabilitat justificant els desplaçaments, reunions amb 10 persones com a màxim, amb determinats sectors econòmics tancats i la restauració amb un horari limitat de les 7.30 h a les 9.30 h, de les 13 h a les 15.30 h, i només podien servir sopars per a recollir-los al local o a domicili-, per tal de fer front a la pandèmia, i restaven a l’espera de l’arribada de les vacunes, que s’havia de produir el 27 de desembre.

Què ha canviat en un any? Bé, tot i que actualment, a les Terres de l’Ebre, hi ha un 84,5 % de la població amb la pauta completa i un 10,9 % d’infants de 5 a 11 anys han rebut la primera dosi de la vacuna, la celebració del Nadal no s’ha deslliurat de noves restriccions, davant del degoteig exponencial de casos que s’ha viscut en les darreres setmanes arran de l’arribada de la nova variant òmicron.

Tot i que encara es desconeix “la virulència i el risc d’expansió d’esta variant, i sobretot, la immunitat de les vacunes”, segons apuntava el gerent de la Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre, Joan Nin, esta setmana, “un 28 % dels casos de la demarcació tarragonina estan afectats per l’òmicron”. I és que esta sisena onada ha registrat contagis rècord des que va arrencar la pandèmia.

Davant d’això el Govern ha adoptat mesures més restrictives per tal de frenar la mala situació epidemiològica, que han entrat en vigor a mitjanit del 24 de desembre, és a dir, la passada nit de dijous a divendres, i que s’allargaran durant quinze dies.

En este sentit, i amb l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, des d’este divendres, al territori català, queden limitades les trobades familiars i socials a 10 persones com a màxim, els establiments d’oci nocturn tornen a abaixar les persianes -tot just les van aixecar ara fa un parell de mesos, el 7 d’octubre, després d’un any i mig tancats-, els comerços, les instal·lacions esportives i el sector cultural tindran un aforament limitat al 70 %, i la restauració haurà de limitar la seua capacitat al 50 % en interiors, tot i que a les terrasses continuarà sent del 100 %. A més a més, es recupera la recomanació de tornar a teletreballar sempre que siga possible i l’obligatorietat de les mascaretes a l’exterior. D’altra banda, l’executiu català també ha decretat el confinament nocturn entre la una i les sis de la matinada per a aquells municipis de més de 10.000 habitants que tinguen una incidència acumulada a set dies (IA7) superior a 250 casos per cada 100.000 habitants.

A l’Ebre, esta mesura afecta als quatre municipis més poblats, que superen de llarg esta IA7, i que són: Tortosa (taxa de confirmats per PCR/TA en set dies 411,1), Amposta (455,88), la Ràpita (674,1) i Deltebre (491,98). Tanmateix, també hi ha un municipi ‘illa’, que està envoltat per altres municipis amb el toc de queda instaurat, que també haurà de confinar-se: és el cas de Sant Jaume d’Enveja, que tot i tenir una població inferior a 10.000 habitants, es troba amb una IA7 de contagis de 833,09. Així doncs, estos són els cinc municipis ebrencs del llistat de 126 on el Govern ha determinat que hi haurà toc de queda de la 1 h a les 6 h de la matinada durant els pròxims quinze dies.

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, assegura que l’executiu català és “molt conscient de l’impacte que tenen sobre la ciutadania i els sectors directament afectats” les mesures proposades. La situació és “crítica” i les mesures són “dures” i “no desitjables”, però “no podem quedar-nos de braços plegats, seria temerari i una inhibició de les nostres responsabilitats. Hem d’actuar”, afirma el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

D’altra banda, ha assegurat que hi haurà “suport econòmic” als sectors afectats, i el Departament d’Economia ja està treballant en els paquets d’ajudes. Així, diu, les ajudes als negocis i a l’oci nocturn seran “directes”; tanmateix, ha dixat clar que els recursos de l’executiu “no seran suficients” si l’Estat no els acompanya, per la qual cosa ha demanat al cap de Govern espanyol, Pedro Sánchez, que amplie el fons covid per al 2022. A més, també ha reclamat mesures de suport a les famílies amb algun infant confinat a casa, encara que siga negatiu, i proposa que la Seguretat Social done la baixa algun dels progenitors perquè puguen fer-se càrrec de la criatura.

Les restriccions han fet replantejar a moltes famílies les celebracions i àpats del Nadal que veuen, un altre any, com es trunquen els seus plans davant la mala evolució de la pandèmia, un malson que sembla no tenir fi. Malgrat tot: Bon Nadal i molta salut per al 2022. Continuarà…

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 27 = 35

Últimes notícies